Konungens medaljförläningar 28/1 2018

Under dagen har Konungens medaljförläningar i anslutning till Carl-dagen offentliggjorts på kungahuset.se. 39 medaljörer som kommer att få mottaga antingen H M Konungens medalj eller Medaljen Litteris er Artibus vid en ceremoni på Kungl. Slottet i morgon. För egen del är det roligt att Ted Rosvall, mångårig ordförande för Sveriges Släktforskarförbund får medalj, men det finns en lång rad namn att känna igen, bl. a. Suzanne Reuter.

Förslagen till medaljerna inlämnas inte sällan från landshövdingarna, eftersom landshövdingarna har en överblick över sina regioner och vet vilka personer som står för exceptionella insatser, men privatpersoner kan också komma med förslag – landshövdingarna ser mycket men inte allt.

Internationellt sett är det i varje land så att statschefen förlänar de finaste utmärkelser som landet har att ge sina medborgare, därför att statschefen är folkets främste representant. Så även i Sverige, men utdelandet är mer restriktivt än i många andra länder –  och även sett till hur utmärkelser förr delads ut. De svenska riddarordnarna (Serafimer-, Svärds-, Nordstjärne- och Vasaorden nådde över 1 000 förläningar om året, jämfört med de 60-tal medaljer som vår svenska statschef nu delar ut. Det understryker på många sätt att de som utnämnts också har gjort exceptionella insatser.

EDIT: länk till hovets rapportering från utdelningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s