Brittisk montering?

27662148_10215581780044411_376597406_nI helgen fick jag en bild på ett montage sänt av en vän (tack Magnus K!). Det var inte förrän jag tittade närmare på bilden idag, som jag insåg att montaget var av brittiskt snitt, där bandet går ner halvvägs bakom utmärkelserna. Och inte bara det, vid närmare frågor stod det klart att Magnus själv hade stått för arbetet! Han hittade en instruktion för hur arbetet ska göras på https://www.arrse.co.uk/community/threads/the-diy-guide-for-mounting-your-own-medals-miniatures.177400/

Arbetet var inte helt enkelt och Magnus delar med sig av några tankar nedan. Ibland måste man kompromissa lite, i avvaktan på möjlighet att göra rätt.

27781883_10215595171059178_46594492_nKompromissen jag fick göra var att köpa bredare band till kungl. Georgiska Örn- och tunikeorden samt att även använda det till kungl. Georgiska Helgondrottning Tamaras orden. Jag fick endast med en smal liten snutt till dessa ordnar och Tamara-bandet gick inte att få tag på. Till Jerusalemkorset var bandet för brett så jag fick göra en överlappning med det gröna bandet för att hålla mig inom hållarens bredd. Generella mått är att plattan som jag fäster på hållaren är 4,5 cm hög och lika bred som hållaren. Miniatyrernas band bör vara ca 15 cm för smidig montering.

Utmärkelserna är:

  • Storkors av kungl. Georgiens Örn- och tunikeorden
  • Officer av kungl. Georgiska Helgondrottning Tamaras orden
  • Riddare av kungl. Italienska Sankt Mauritius- och Lazarusorden
  • Påvliga Jerusalemspilgrimens kors

En tanke på “Brittisk montering?”

  1. Typen av montering är engelsk Court mount. (hovmontering) Det har börjat bli poppulärt även i Sverige. Framförallt inom de beridna förbandet. Detta pga att man kan sy fast själva medaljen i bandet och man slipper att medaljen studsar runt. Vi har även en tradition i Sverige som motsvarar denna typ av montering, Hovmontering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.