Ordenssällskap runt år 1800 – källarmöte

Jag har aldrig tidigare varit i Svenska Frimurare Ordens källararkiv i Bååthska palatset förrän idag – en intressant upplevelse i sig att gå i de trånga och välfyllda valven, men än mer intressant var skälet till att det blev av, nämligen ett möte med docent Andreas Önnerfors, forskare vid Göteborgs universitet, som var där för att forska. Direkt när vi sågs visade Andreas vad som nyligen återfunnits i SFMO:s samlingar: en hyllmeter material kring det av Carl XIII instiftade ordenssällskapet Helenaorden – komplett med bilder på insignier, rituella dräkter, ordensuniformer, skisser på insignier, bokföring, medlemsmatrikel med de 268 medlemmarna innan ordenssällskapet somnade in 1788 m.m. Oerhört intressant!

Andreas presenterade sitt nuvarande forskningsprojekt Svenska ordenssällskap omkring 1800 och det låter mycket intressant. Utgångspunkten är bland annat en förordning som stipulerade att landshövdingarna skulle leverera information om vilka ordenssällskap som fanns i länet till överståthållarämbetet i Stockholm. Bakgrunden till det är sannolikt en rädsla från statsmakterna i efterdyningarna av franska revolutionen, att ordenssällskapen skulle kunna vara statsfientliga. Förordningen lyckas med konststycket att å ena sidan garantera att ordenssällskapens hemligheter inte skulle offentliggöras, men å andra sidan säkerställa att inget revolutionärt pågick. För en forskare är materialet mycket intressant eftersom det ger bra ögonblicksbild över ordenssällksapen runt 1803, och det är omkring 40 ordenssällskap som vi får kännedom om genom förordningen.

Som det ser ut kommer Andreas och jag att samverka lite mot bakgrund av ordenssällskapskatalogen på arnell.cc och förhoppningsvis kan det leda till djupare kunskap kring ordenssällskapen i Sverige, och även en möjlighet att förbättra spridning av kunskap kring ordenssällskapen. Stay tuned!  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.