Vårbal i Sankt Mikaelsorden 2018

Under förra året bestämde jag och min fästmö oss för att vi skulle gå på en av balerna som arrangeras i vår. Valet stod mellan Stora Amarantherorden och vårbalen som kungl. Portugisiska Sankt Mikaels av vingen orden arrangerar för första gången, ett steg upp från de middagar man tidigare hållit på vårsidan. Som f.d. t.f. domare (ordförande) för Kungl. brödraskapet av densamma orden i Sverige kände jag att det vore intressantare att välja Sankt Mikael, inte minst för en mindre och mer familjär sammankomst.

Efter en intensiv dag var det kort om tid att byta om, och jag kunde inte för mitt liv hitta vare sig miniatyr eller ordenstecknet i vårt begynnande flyttkaos. Lite genant att komma på den ordens fest vars ordförande jag varit utan att hedra orden genom att bära dess kors, men så fick det nu bli.

Domaren KPS:tMO Magnus Carlsson hälsade välkommen till van der Nootska palatset på Södermalm, och efter en välkomstskål kunde gästerna mingla och även föreviga kvällen genom en inhyrd fotograf. Utöver Sankt Mikaelsorden fanns flera av de ICOC-registrerade ordnarna närvarande, varav ordens beskyddarinna i Sverige H.K.K.H. Walburga Habsburg Douglas är både Dam av Suveräna Malteserorden och Ledamot av kejs. Österrike-Ungerns Stjärnkorsorden.

I anslutning till middagen höll domaren ett mycket tänkvärt tal kring ridderskap och vad det står för: det inre, det allvar och den tro som kan tyckas stå i kontrast med det yttre och lättsamheten i att ses för en vårbal. Talet bildade fond till det senare moment där en riddare och hedersbroder mottog investitur, och en riddare och hedersbroder upphöjdes till kommendör. Efter vinstdragningarna i välgörenhetslotteriet vidtog kaffe och dans.

Det var väldigt roligt att återse vänner och bekanta inom och utom Sankt Mikaelsorden. Skattmästaren/sekreteraren KPS:tMO Mats Larsson hade som vanligt varit den drivande kraften i evenemanget och fv vice domaren KPS:tMO Lars Jönsson fyllde med sedvanlig säkerhet rollen som ceremonimästare: tillsammans hade vi alla en mycket trevlig kväll under Sankt Mikaels vinge.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s