Amarantherbalen 2018

Den gode KPS:tMO Mats L. bjuder på en betraktelse över ett evenemang jag inte kunde deltaga på. Om någon annan känner sig manad att skriva något om någon begivenhet, skicka gärna! Mailadressen finn på ”Om mig”.

20180506_131650.jpg

Vi sitter i droskan, hustrun och jag. Klockan är strax före fem denna lördag i april. Vi är på väg mot Grand Hôtel och Blasieholmen. Andra har redan under förmiddagen förberett för vår ankomst. Uppemot 700 galaklädda gästerna beräknas uppenbara sig till årets upplaga av Amarantherordens stora högtidssammankomst. Ett hundratal av oss är förväntansfulla recipienter.

Solens strålar börjar värma. Vädret är strålande vackert och vinden smeker våra kinder när vi så stiger ut ur droskan, för att sedan leta oss fram till rätta entrén. Därifrån slussas i elegant upp till salongen i Bolinderska våningen för att så bli mottaga med ett varmt leende och ett första glas champagne med lättsam gyllengul ton och som bjuder på en generös doft. Glitter, gnistrande färger, härligt frasande tyger och ett faleristiskt potpurri möter oss i vimlet. Likaså ett och annat bekant anlete vilket gjorde tillställningen än mer angenäm. För aftonen påhängda första gradens ordensdekoration kunde vi möta solen strålar i guldglans.

Amaranterorden var en hovorden som existerade i drottning Kristinas hov år 1653-54. Här upptogs damer och herrar, som under lördagarna superade ute på Ulriksdal med drottningen för att ”lära känna och beundra denna furstinnas känslor”.  Denna hovorden blev sedan förebild för nuvarande sällskapsorden som bildades 1760 med sällskapsglädje för en utvald krets. Första gradens dekoration utgörs av drottningens stjärna med dubbla motvända ”A” i amaranterrött band med gröna kanter. Årtalen 1653 & 1760 återfinns på dess revers.

Efter en mindre tids väntan så infann sig så stunden att fullvärdigt få uppnå första graden, De uppriktiga, i Amaranterorden. Därefter vägleddes vi till uppdukade bord i Vinterträdgården tillsammans med övriga gamla och nya ordenssyskon. Hustrun och jag erhöll placering vi bord 49. Med ens fann vi att både till vänster och till höger kopplingar till vår dotters gudfar och gudmor. Likväl mittemot så fann jag till min stora glädje även en portugisisk koppling. Vilket fick mig att samtala om huset Braganza och Kungl. Portugisiska S:t Mikaels av vingen orden välgörenhetsarbete på Sao Tomé & Principe.

Förträffligt goda rätter i supén gjorde stor succé tillsammans med balanserade och väl avvägda drycker.  Festligheterna förgylldes tillika med divertissement av underbart vackra toner och skönsång. När så aftonens utsökta måltids samtliga delar av avnjutits till fullo, spelades det på sedvanlig sätt upp till dans i Spegelsalen. Det blev vals som traditionen påbjuder.

Aftonen bjöd verkligen på en fest stämning med glädje, glans, mingel och nya bekantskaper. Minnet härav kommer synnerligen att vara ljuvt. Det var så dags för refrängen och åter ta droskan hemåt i Stockholms natten. Nöjda och belåtna efter en supertrevlig kväll. Ett stort tack till våra faddrar Jonas & Lars. Tack – det gjorde ni bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.