Utredning av ordensväsendet m.m.

Äntligen! På SvD Brännpunkt skriver idag de riksdagsledamöter i KU, en bred politisk majoritet, om att bl.a. låta utreda det offentliga belöningssystemet, inklusive de fyra riddarordnarna, professors namn och vissa regerings- och myndighetsmedaljer. Därmed kan Sverige uppnå ett offentligt belöningssystem som är likadant som stora delar av resten av världen, och i modern tappning.

Skälet att debattartikeln kom idag hänger nog samman med att KU sammanträdde idag och betänkandet är i det närmaste slutjusterat. Närmast ser det i processen ut som att KU:s betänkande 2017/18:KU28 Allmänna helgdagar ska beredas den 17 maj. Det blir en riksdagsdebatt den 23 maj men givet majoritetens bredd kanske debatten blir mer en formsak. Därefter beslut den 24 maj.

Därefter vidtar väntan, och man får hoppas att regeringen agerar före valet genom att lägga fast ett utredningsdirektiv och besluta vilka personer som ingå i utredningen. Utredningen kommer att löpa en tid, säg ett år, därefter kommer den att överlämnas till regeringen, som i sin tur kommer att låta utredningen gå ut på remiss. Efter att remissinstanserna skickat in sina remisser kan regeringen börja arbeta med en proposition till riksdagen utifrån utredningen och remissinstansernas svar.

En ”propp” till riksdagen är egentligen bara nödvändigt för lagförslag, eftersom riksdagen beslutar om lag, men då ordensfrågan behandlades i början av 70-talet var det genom en proposition – så blir det sannolikt en proposition även nu och inte minst om andra frågor hanteras som kan kräva lagändringar. Därefter fattar riksdagen beslut igen och ett betänkande går till regeringen att effektuera. I normalfallet är det så att regeringsmajoriteten skriver propositionen, och samma majoritet enas i riksdagen om betänkandet. Därför är det vanliga att propositionerna går i stort sett ograverade genom riksdagens beslutsprocess.

Så det tar ett tag innan frågan är i hamn, gissningsvis runt tre-fyra år om tåget går som normalt. Det blir en spännande resa att följa och en väldigt spännande utveckling just i år, 270 år jämnt sedan ordnarna infördes.

Den intresserade kan läsa mer i phaleristicas blogginlägg och följa länkarna till SvD Brännpunkts artikel. Jag är lite för däckad, vårförkyld och febrig just idag för att skriva ihop något mer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.