Vitézordens middag 27 oktober 2018

UnknownLördagen den 27 oktober höll det svenska löjtnantskapet av Ungerska Vitézorden en middag för ett tjugotal medlemmar och gäster för att högtidlighålla minnet av Ungernrevolten, som startade 23 oktober 1956 och fortsatte till 4 november 1956. Middagen ägde rum på Militärsällskapet, vilket är naturligt då Vitézorden i första hand förlänades baserat på militär tapperhet under första världskriget, senare även andra världskriget.

Den svenske vitézlöjtnanten (vitézi hadnagy) Robert Boronkay återgav ordens historia under middagen, och som inbjuden gäst höll jag högtidstalet som gick igenom Ungernrevoltens förlopp samt berörde de svenska kopplingarna – den svenska insatsen från trängtrupperna via Röda korset för flyktinglägret i Österrikiska Traiskirchen och dess siste levande deltagare UngVORK Bernt Karlsson samt hur Sverige öppnade sina gränser för någonstans mellan 6 000 och 8 000 flyktingar som kom inom en sexmånadersperiod, bland annat Tivadar Berkovits. Talet underströk plikten som riddare att verka för demokrati och frihet samt att verka för människors hjälp.

Innan taffeln bröts överlämnade vitézi hadnagy också diplom och insignier till en ny hedersriddare av orden, som blivit förhindrad att åka till ordens generalkapitel i september. Denne höll ett tal som gav bakgrunden till sin utmärkelse, hur hans far och farbror understött Ungern på olika sätt. Därefter vidtog kaffe och mingel innan kvällen nått sitt slut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s