Serafimerbaneret i procession?

img_0131Den som varit inne i Serafimerordens sal i Kungl. Slottet ser det magnifika Serafimerbaneret till höger när man kommer från Svärdsordens sal. Det skänktes 1809 av kung Karl XIII, men färdigställdes och togs i bruk först året därpå då den nya befattningen banerförare inrättades.

Banerföraren räknades till överofficianterna vid Kungl. Maj:ts Orden och bar under tjänst i äldre tider en blå vapenrock och mantel, en kyrass av stål samt en hjälm med vit fjäderbuske av strutsfjädrar. Befattningen avskaffades 1952 efter kung Gustav V:s begravning, men Serafimerbaneret ska enligt uppgift ikväl ha använts under Gustav VI Adolfs begravning.

Baneret består av en tvåflikig duk som hänger vertikal från en korsformad stång. Duken pryds av Serafimerordens härskri IHS omgivet av serafer. Färgerna är vitt och svart vilka är ordens färger, vilket även var färgerna på serafimerdräkten som riddarna bar senaste gången 1844 i samband med Karl XIV Johan:s begravning.

Baneret ställs fram vid olika ceremonier inom svenska kungahuset såsom dop, vigslar och begravningar. Det förs även i statschefens begravningsprocession, eskorterat av en hedersvakt. Tidigare användes det även vid kröningar och dubbningar.

Baneret –  vars duk idag är en fotoreproduktion då den äldre duken bedömts för skör – är en imponerande pjäs och stången är tung, i och med att den är grov och ornamenterad. Dagens fundering (från feber och förkykningssängen): hur kunde baneret bäras i procession? Kanske läsaren redan vet svaret, men inte jag. Efter sökningar i bildmateriel hittade jag dock inte hittat något. Men på Filmarkivet blir det träff.

Under Oscar II:s begravningståg ser man både hur Serafimerbaneret och även Riksbaneret bärs. Man kopplar helt enkelt på två stänger till, så att stängerna liknar en tripod. Filmen är knappt en kvart lång och mycket intressant i sin helhet: den består av flera ihopklippta sekvenser och kameravinklar. Inte helt kronologiskt sammanfogat, ibland förekommer hopp i processionen, men 00:52 kommer Riksbaneret i sorgflor i bild, direkt efter katafalken, följt av svenska kungligheter och utländska statschefer. Efter bl.a. drabantvakt i Karl XII:s uniform, kungens sadlade livhäst överlagd med svart schabrak, följt av rikshärolden m.m. kommer Serafimerbaneret i sorgflor 2:00. Därefter ett antal personer som på olika pallium verkar bära kungens ordnar. Serafimerbaneret syns igen 5:09-5:18, tydligt svept i sorgflor. 7:46 återkommer Riksbaneret, 10:12 Serafimerbaneret, 10:21 Riksbaneret, 11:53 Serafimerbaneret, 12:27 Riksbaneret, därefter skymtar de förbi innan filmen är slut. Mycket intressant, en inblick i den oskarianska erans ceremoniel. Efter mer sökande hittar jag en motsvarande film av Gustav V:s begravningståg på YouTube. Här lyckas jag bara se Riksbaneret, som dock inte har sorgflor. En av många olikheter, blev bl.a. lite förvånad över att man då använde Karl XI:s uniform i stället för kanske mer passande Karl XII:s uniform på drabanterna. Men gåtan blev löst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.