Den tredje StkPS:tMO i Sverige

Kungl. Portugisiska Sankt Mikaelsorden har fått sin tredje storkorsinnehavare bosatt i Sverige. Domaren för Kungl. brödraskapet av Kungl. Portugisiska Sankt Mikaels av vingen orden i Stockholms katolska stift Magnus Carlsson mottog utmärkelsen i höstas i Portugal, men har hållit en väldigt låg profil kring sin upphöjelse.

Via I Sverige – tidslinje går det att dela in den svenska etableringen i två perioder: 2005-2009 fanns två (kanske egentligen tre) svenska riddare, och den förste riddaren,  herr Ivan B. Mažuranić Janković, sedermera greve (OAK 2015), var även den förste att erhålla storkors. Även vitéz Teodor Berkovits bosatt i Solna var innehavare av StkPS:tMO efter ett protokollärt utbyte med portugisiska kungahuset, men var inte aktiv i den svenska etableringen.

Perioden 2010-2015 innebar en strukturerad investitur av svenskar och påbörjandet av ett svenskt kungl. brödraskap av PS:tMO, men led något av att ingen utsedd domare hade möjlighet att sitta de fem år som stadgarna anger, utan var tvungna att avsäga sig ledarskapet i förtid.

Sett på medlemsstocken som helhet i Sverige, så finns alltså två storkors, inga storofficerare, 4(?) kommendörer, övriga riddare/damer. Därmed följer orden en del av de tankegångar som jag fört fram tidigare kring hur ordensklasserna bör fördela sig i en orden. Magnus har stått för ett bra arbete i att kombinera arbete för tron, trons försvar och människors hjälp och det är därför lika välförtjänst som glädjande att han blivit innehavare av StkPS:tMO.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s