Första medaljutdelningen 2019 och SerafGM Hédi Fried

Den 28 januari offentliggjordes namnen på dem som statschefen beslutat ge medalj, och idag var det dags för den första medaljutdelningen, för dem som erhållit medalj för förtjänster i det svenska samhället. Något senare kommer en utdelning för insatser inom Hovstaterna samt för dem som fått Konungens medalj för förtjänster om svensk idrott.

Det var en påtaglig skiftesövning inom KMO, med tjf ordenskansler Ingemar Eliasson närvarande, första gången vice ordenskansler Per Sandin tjänstgjorde med att läsa upp medaljörer och motiveringar – med fv vice ordenskansler Staffan Rosén på sidolinjen. Ordenskanslisten Anna Lilliehöök räckte med van hand fram medaljer till Hans Majestät, och inkommande ordenskanslist fick en inblick i hur medaljeringarna går till. Nytt även för H. Exc. riksmarskalken Fredrik Wersäll, som är nyutnämnd sedan i höstas, men medaljceremonien och mottagarna fick en god ledning av ceremonimästaren Odd Zschiedrich och vice ceremonimästaren Otto von Platen från Ceremonistaten.

Hédi Fried med Serafimermedaljen. Foto Jonas Arnell 2019Efter medaljceremonien bjöd majestäterna som vanligt till ett litet mingel i Bernadottegalleriet på Slottet. Hédi Fried frågade ordenskanslisten försynt ”När kan man bära medaljen?” och det finns väl inget bättre och högtidligare tillfälle än när man just har fått den, så ordenskanslisten Anna var behjälplig med att fästa hennes alldeles nytillverkade SerafGM för allmän beskådan. Det är roligt att vara med vid medaljutdelningarna eftersom mottagarna är så glada, men det är lite pricken över i att få se SerafGM delas ut och bäras av en sådan värdig person…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s