Stilla nöd – stilla samvete. Om JohO på Riddarhuset

Den 19 mars hölls en föreläsning på Riddarhuset kallad Stilla nöd – stilla samvete. Om gåvor och gengåvor i ridderlig anda. Det var vårens första föreläsning inom ramen för Kultur på Riddarhuset.

Henric Ankarcrona, civ.ek. och kommendator för Johanniterorden i Sverige, inledde med en kortare historisk översikt kring årtalen 1099, 1527 och 1920 över Johanniterorden i Sverige, vilket är den enda äkta Johanniterorden som finns i Sverige. Henric redogjorde för att ordens motto är Pro Fide, Pro Utilitate Hominum (För tron, för människlighetens bästa), och presenterade de två följande talarna, som skulle utgår från varsin del av valspråket.

Ett intressant grepp: Johan Dalman, biskop i Strängnäs, överhovpredikant, ordenskaplan för Johanniterorden i Sverige talade om tron och kopplade den till ordens verksamhet. Richard Kuylenstierna, läkare, docent, ordensintendent för Johanniterorden i Sverige talade därefter om hjälpverksamhet. Därefter talade en person från Johanniterhjälpen, som jag dessvärre inte uppfattade namnet på, som talade om sina erfarenheter av att bistå med hjärtstartare.

Efter föreläsningen var det mingel och servering till självkostnadspris, men var tyvärr tvungen att gå vidare till ett annat möte. Sammantaget en intressant stund, trevligt att få en inblick i Johanniterordens i Sverige verksamhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.