Föreläsning, tidning och ett brev

2019-04-12 10.45.54Som bekant pågår ett större skifte på Kungl. Maj:ts Orden 2018-2019 där sju av nio befattningar får nya innehavare (ordensintendenten Tom C. Bergroth blir ålderspresident och vapenmålaren Leif Ericsson därefter).

Ordenskanslisten Anna Lilliehöök ser igenom sina hyllor och lådor inför sin förestående pension och när jag var uppe gav hon mig ett brev – författat av mig själv: odaterat, men skrivet ca 2001-2002! Bifogat låg även svarsutkastet, som hennes far, vice ordenskansler Fredrik Löwenhiem ska ha skickat till mig. Så roligt att läsa något  som man själv skrev för så länge sedan! Har inte hittat svaret i original, det finns sannolikt i någon ouppackad flyttlåda efter flytten till Älvsjö förra året.

56681286_10157402327692174_8273881099877220352_n
Foto: Anders Persson 2019

I tisdags var jag inbjuden att på en sammankomst inom Kungl. brödraskapets av kungl. Portugisiska Sankt Mikaelsorden på Militärsällskapet för att föreläsa om riddarordnar, dess historik, lite om kungl. Portugisiska Sankt Mikaels av vingens ordens legendariska historia, lite om hur det ser ut idag.

Det är ett brett område att spänna över, men det var roligt att kunna föreläsa, samtala och svara på olika frågor som riddarna, damerna, storkaplanen, kandidaterna och vännerna till orden hade.

Wienderbalen har hållits och i Svensk Damtidning har det funnits ett uppslag med bilder från balen. Det är sorgligt hur mycket oäkta ordnar som bärs där, i första hand kopplade till ”kungahuset av Aragonien, Sicilien och Mallorca”, och hur mycket som bärs på fel sätt. Det är intressant att ledande företrädare för en balorienterad sällskapsorden bär sina ordenstecken utanför själva sällskapsorden – så är det inte tänkt, sällskapsordnar och ordenssällskap bär endast sina ordenstecken internt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s