Wienerbalen 2019

Jag sitter och tittar på https://www.sthlmeventfoto.se/balnattiwien2019/ och jag blir bara mer och mer brydd. Om man fått en medalj eller en orden, varför är man inte mån om att fråga andra eller kolla upp själv hur man ska bära saker? På kungahuset.se finns en länk till en pdf från 2010 som KMO tog fram för att underlätta bärande av utmärkelser på ett korrekt sätt. Det finns också flera äldre böcker i ämnet: Löwenhielm (1998) ”Svenska ordnar och medaljer”, Areen/Lewenhaupt ”När och hur böra ordnar bäras” m.m.

En hel del av personerna på bilderna bär sina utmärkelser helt korrekt, men mängden fel är helt enkelt lite för många. Jag drar mig för att kommentera andras bärande, men eftersom personerna uppenbarligen har gått med på att få sina foton publicerade, och eventet dessutom rapporterats i bl.a. Svensk Damtidning, så antar jag att de är medvetna att andra ser bilderna och reflekterar kring vad de ser. Snarare än att låta personer fortsätta gå runt och inte riktigt göra rätt, så tror jag att det är bättre att ändå ge lite vägledning. 

 • INGA ORDENSKEDJOR. Ordenskedjor bärs endast när det är särskilt anbefallt av den som bjuder in till tillställningen och det sker endast i mycket speciella tillfällen, som då huvudmannen för ett furstehus har ett formellt utbyte med ett annat furstehus, vid vissa statsceremoniella sammanhang som vid parlamentets öppnande samt vid bröllop i furstehuset. I Sverige används ordenskedjor vid statsbesök, därutöver har ordenskedjor senast varit anbefallna vid kronprinsessbröllopet 2010 (men varken vid prinsbröllopet 2015 eller prinsessbröllopet 2013). Britterna kan bära sina ordenskedjor lite oftare genom sina Collar Days, men i praktiken används kedjorna restriktivt.
 • INGA GRADBAND FRÅN SÄLLSKAPSORDNAR/ORDENSSÄLLSKAP M.M. Avgränsningen är solklar – ordnar av officiell karaktär kan bäras i alla sammanhang, sällskapsordnar bärs ENDAST vid den egna sällskapsordens/ordenssällskapets m.m. sammankomster. För länge sedan var det så att om ordensliknande sällskap önskade finnas i Sverige, så lämnade man in sina stadgar via magistraten för vidare befordran till Kungen. Om det vid instiftandet då hade framgått att gradtecknen var avsedda att bäras offentligt, så hade orden inte fått bifall.
  Detta förhållande var så självklart att när Kung Carl XIII ville göra Svenska Frimurare Ordens högsta grad till ett offentligt buret ordenstecken, så var Orden emot idén. Lösningen blev just att instifta en parallell, helt separat institution (Kungl. Carl XIII:s Orden) med ett snarlikt ordenstecken och som från start var en officiell riddarorden, och låta gradbandet vara förbehållet bärande internt. Den principiella uppdelningen med officiella ordnar som alltid kan bäras och sällskapsordnar/ordenssällskap som endast bärs vid interna sammankomster har inte ändrats!
 • STORKORSBAND kortas så att endast rosetten med ordenstecknet tittar fram under frackrocken, vid höften – bandet ska inte vara så långt att det hänger ner på låret.
 • UTMÄRKELSER I BAND OM HALSEN bärs så att utmärkelsen är omedelbart under flugans knut.
 • KRASCHANER (2 st) monteras vertikalt, inte diagonalt. Kraschan (1 st) ska inte placeras mellan brösten. Kraschanernas trubbiga nålar monteras lämpligen i påsydda öglor, se Tränsar för kraschaner m.m. Om det kniper kan man provisoriskt använda säkerhetsnålar i stället för påsydda öglor.
 • INGEN NÄSDUK om du bär utmärkelser i originalstorlek i band på bröstet. De ska placeras 2 cm ovanför fickans öppning, kant i kant med slaget.
 • ENDAST EN RAD vad gäller utmärkelser i band på bröstet i Sverige (undantaget som bekräftar regeln är möjligen Kungl. hushållet som de facto åtminstone sedan början av 1900-talet har burit i flera rader).
 • BLANDA INTE ORIGINAL OCH MINIATYRER i band på bröstet. Välj endera.
 • VÄLJ I FÖRSTA HAND MINIATYRER i band om det inte är ett statsofficiellt evenemang eller om du inte har miniatyrer till alla medaljer. Miniatyrer bärs på slaget i knapphålet. Det ska sitta så att det vilar på slagets bredd.
 • BÄR ENDAST DEN HÖGSTA GRADEN/KLASSEN om du fått samma utmärkelse i flera skalsteg. Traditionellt är fortsatt bärande av lägre ordensklasser endast aktuellt om de förlänats med svärd eller med briljanter.
 • ENDAST OFFICIELLA UTLÄNDSKA ORDNAR KAN BÄRAS PÅ FÖRSVARSMAKTENS UNIFORM. Försvarsmaktens uniform är ett officiellt plagg, och därmed bärs på uniform officiella utmärkelser från de länder Sverige har förbindelser med. De avsatta furstehusens relation till efterföljande republik kan vara ansträngd, så inga dynastiska ordnar eller liknande bärs till uniform, enligt gällande Unibest 2015 Ä2 s. 455. Det finns en skrivning som kan tolkas som ett begränsat tillstånd: Försvarsmaktens uniform får användas vid interna sammankomster för inofficiella ordnar men då får ENDAST de inofficiella ordnarna bäras på uniformen och INTE tillsammans med utländska officiella utmärkelser. Detta för att hålla de protokollära rågångarna extremt tydliga.
 • DET FINNS INGEN SKAM I ATT INTE HA ERHÅLLIT UTMÄRKELSER. Vad jag kan se verkar någon utmärkelse vara lite påhittad ersatz/baccis. Det är dock bättre och hedervärdare att inte bära något alls, än att bära något som ska förleda betraktare att tro att man fått en fin utmärkelse. Alla hamnar inte i sammanhang som belönas med ordnar eller medaljer, och det betyder inte att man är en sämre person för det.

Den stora frågan är dock: när ska Wienerbalen lösa problemet med de oäkta riddarordnar som frekventerar balen? Stora Amarantherorden har fattat beslut att inga dynastiska ordnar ska bäras på sina baler. Det gör att det är påtagligt färre storkors och något färre utmärkelser om halsen, vilket är bra (även om jag menar att ordnarna i ICOC:s register med appendix skulle kunna vara godtagbara). Jag hoppas fortfarande att Österrikiska föreningen ska våga fatta ett motsvarande beslut. Det kommer att stärka balens renommé avsevärt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s