Inför veterandagen 2019 – original

Snart är det dags för Veterandagen 2019, 29 maj. Då jag numera arbetar för Svenska Soldathemsförbundet som syns under Veterandagen på Gärdet, så har vi fått Direktiv för genomförande av Veterandagen 2019 tillsänt oss från C FM Veterancentrum. En bra skrift: här framgår bl.a. med både fet och understruken text att uniformerad försvarsmaktspersonal bär utmärkelser i original (d.v.s. de stora ca 33 mm i diameter, inte de små miniatyrerna med ca 16 mm i diameter eller släpspännen/spännen med enbart banden). Eftersom originalen bärs i officiella sammanhang, så understryker det att Veterandagen har en särskild officiell dignitet – Sverige som stat uppskattar veteranernas och särskilt utlandsveteranernas insatser högt.

Attendance at the commemoration of Veterans Day
Foto: David Sica/Stella Pictures 2018, från kungahuset.se

H M Konungen och H K H prins Carl Philip bär också utmärkelser i original på bröstet, men varken storkorsband, halsutmärkelser eller kraschaner. Ett sätt att läsa det kan kanske vara att genom att de högre dignitärerna endast bär utmärkelser i band på bröstet så lägger sig alla närmare varandra. Det finns en fin ödmjukhet inför de medaljerade utlandsveteranernas insatser att inte bära utmärkelser som i nivå överstiger dem som bärs på bröstet.

Besökande civila veteraner kan och bör också bära utmärkelser i original till kostym: veteraners bärande av utmärkelser i veteransammanhang var ett av skälen till varför riksmarskalkämbetet under 00-talet meddelade tillägget, att utmärkelser nu även kan bäras till kostym, vid sidan av frack och smoking. Detta återupprepas i Kungl. Maj:ts Ordens direktiv för bärande av utmärkelser (vidarelänk till pdf).

För egen del har jag tilldelats uppgiften att bära Svenska Soldathemsförbundets fana. Som f.d. FM-anställd räknas jag som veteran, men inte utlandsveteran, och efter avstämning med olika personer gäller även för mig: kostym med utmärkelser i band på bröstet i original – på!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s