Blixtvisit på Göteborgs stadsmuseum

IMG_1758

IMG_1740.jpg

Under en tjänsteresa till Göteborg hade jag en och en halv timma över innan tåget hem skulle gå. Det visade sig att museiintendenten och ordenshistoriografen vid Kungl. Maj:ts Orden Christian Thorén hade en liten stund över och han hade vänligheten att guida mig genom flera av museets permanentutställningar. Vad gäller direkt utställda föremål så är det för närvarande något begränsat vad gäller bärbara utmärkelser, men det fanns otroligt mycket att se, muséet är större än jag trodde.

IMG_1759

Det som visas är desto intressantare: i utställningen Värdefullt visas bl.a. en serafimerkraschan (ovan) som är den första ”officiella” typen från slutet på 1800-talet: fram tills dess förlänades kraschaner av tyg och silvertråd m.m., men mottagare på privat initiativ från början på 1800-talet skaffade sig metallkraschaner. Ordenstecknet är också ett mycket fint 1800-talsexemplar.

I andra delen av montern finns bl.a. Serafimermedaljen i original och miniatyr (till vänster i bild), Svensksundsmedaljen  (till höger i bild) i både större och mindre utförande är också sällsynta, tillsammans med flera andra speciella medaljer.

IMG_1761

I en annan monter visas Carl von Linnés Riddare av Nordstjärneorden, vilket han förlänades 1753. Det är ett unikt ordenstecken eftersom bandet sannolikt är det ursprungliga, sidenband blir sköra över tid och det finns mycket få exempel av bevarade band som är så gamla. Den slutna kronan som användes från ordnarnas instiftan 1748 var mindre och saknade charner (gångjärn). Ordenstecknet var en av de första föremålen som skänktes till Göteborgs statsmuseum och har tydligen inventarienummer 7.

I utställningen 1800-talet: folk i rörelse finns intressanta porträtt där Christian kunde lämna besked om vilka utmärkelser som förlänats och varför, likaväl som porträtt av personer som först efter porträttet målats fick en utmärkelse, för vad och varför.

I den helt makalöst fina och tillfälliga utställningen Göteborgs garderob hittar man ytterligare en orden, i en monter visande en översteuniform, försedd med Kommendör av första klassen av Svärdsorden. Christian nämnde att överstar/regementschefer fick KSO1kl. Det knyter an till det jag i annat sammanhang resonerat kring. Men det fanns så mycket andra vackra och intressanta kläder att se.

En och en halv timma går fort, och efter en titt i museibutiken var det dags att hasta till stationen. Det vore kul att kunna få tiden att besöka det stora Göteborgs statsmuseum igen, och att ta sig tiden att kunna närmare kunna studera och hinna reflektera lite mer över alla intressanta föremål, skeenden och sammanhang som visas.

IMG_1735

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s