Annas guldbad

Den som erhållit en silvermedalj i sterling silver (925/1 000) eller en förgylld silvermedalj möter förr eller senare problemet med oxidation. Medaljerna blånar och svartnar, vilket inte är särskilt snyggt. Anna Lilliehöök har namn om sig att kunna återställa medaljer till dess forna glans och igår fick jag vara med när hon återställde en Kon:sGM12mserafb. Aversen var lite svart i kanterna, medan reversen var blåsvart över halva medaljen och namnet gick knappt att se.

Putsning är uteslutet eftersom det förstör finishen på medaljen och nöter på förgyllningen. Tydligen har alla större återförsäljare av guld- och silversmycken någon form av silverbad eller silverdip, och det är detta man ska doppa sin medalj i. Det är kraftiga saker, den produkt som används här består av saltsyra och tiourea.

Efter att medaljen doppats ned i lösningen, så är det en fråga om sekunder innan all oxid är borta, så medaljen tas snabbt upp igen, spolas av med vatten och duttas torr först med papper och därefter med tyg, medaljen gnids inte för att vara försiktig med förgyllningen. Bandet återställs och så ner i asken igen.

Jag frågade om hon fått frågor om att återställa nyare Kon:sM som tillverkas i finsilver (999/1 000), men det kunde hon inte påminna sig om. Den högre silverhalten motstår sannolikt oxidation bättre och det är legeringsmetallerna i sterling silver som försvårar problemet. Ett annat tips är att sticka in metalldelen av utmärkelsen i en ziplockpåse innan den läggs i etuiet. Det kan vara så att innanmätet i askarna kan öka oxidationen, och därför behövs ett separerande lager.

Anna har satt guldkant på mer än ett sätt under de år som hon verkat vid Kungl. Maj:ts Orden. Kommer att sakna henne!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.