Från hönor till storofficer

I veckan besökte jag och min fru Enikö en av hennes gamla kollegor, för att titta på deras hönshus. På vår tomt står ett gammalt hönshus som vi håller på att sätta i skick, och vi ville lära mer av någon som haft höns ett tag i Stockholmsområdet.

Under fikat kom det upp att jag har faleristik som hobby, och efter att ha pratat lite om det, försvann mannen i huset för att strax återkomma med ett etui och ett ordensbrev. Han och hans kollegor inom en statlig myndighet hade verkat i Kambodja och för det hade de fått en utmärkelse, men han verkade inte veta riktigt vad det var eller hur fin utmärkelse det var.

Det visade sig att han blivit utnämnd till Storofficer av Kungliga Kambodjanska Sahametrei-orden. Både landet, orden och klassen är intressant. Jag måste erkänna att jag hade lite dålig koll på att Kambodja som monarki – Norodom Sihamoni blev kung 2004 efter att förre kungen Norodom Sihanouk abdikerat: denne kung regerade 1941-1955, abdikerade till förmån för sin far 1955 men blev vid dennes död 1960 statschef (men inte monark) från 1960 fram till 1970 då röda khmererna tog över, så småningom återinsatt som kung 1993.

Med den restaurerade monarkin återinfördes de kungliga ordnarna, varav Sahametrei-orden är en av dessa. Orden har de sedvanliga fem klasserna (Storkors, Storofficer, Kommendör, Officer, Riddare), men för Storofficer är ordensbandet utformat som ett storkorsband från axel till höft (i stället för det vanliga band om halsen). Det lurade mig lite, jag fick inte ihop bandet med ordensbrevet när jag först såg dem tillsammans, men allt är alltså som det ska vara.

En utmärkelse som i nivå mer eller mindre speglar en överstes nivå av insatser. Man kan undra och fundera lite över hur många fler som fått framstående utmärkelser utan att egentligen riktigt greppa digniteten i utmärkelsen, som förvaras undanstoppat. Hoppas också att det här storofficerstecknet får tillfälle att bäras, andra till inspiration.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.