Officer och gentleman

Svängde förbi Arsenalen igår med yngste sonen, för att låta honom köra Funtrak och för oss båda att titta på en del av de stridsvagnar som figurerar i mobiltelefonspelet World of Tanks Blitz samt titta lite på en del av Södermanlands (P 10) regementes kvarlåtenskap. Väldigt kul förstås, men i butikens fyndkorg hittade jag en liten bunt av häften som jag hittills missat och som jag tror kan vara värd att nämna. Facilt pris: bara 20 kronor.

Christian Braunstein är kanske mer känd för sin fina bok Utmärkelsetecken på militära uniformer (pdf), men han har också tydligen skrivit denna 1996 och den gick att beställa från HKV/Persutv så den var läst inom officersskrået. Den blå färgen för tankarna till den äldre Blå Boken – Uppträdande utom tjänsten. Några råd och anvisningar för Kungl Krigsskolans kadetter och arméns yngre officerare (pdf), och det verkar också som delar av Officershandledning textmässigt ligger nära Blå Bokens formuleringar.

Officershandledning är kanske mest tänkt till yngre officerare som handledning i en tid av viss förflackning i synen på vett och etikett, men jag tänker att den kan vara intressant att läsa även för andra yngre personer som är intresserade över att få en snabb genomgång av ”do’s” och ”don’ts” innan man kanske ger sig på Stora Etikettboken av Magdalena Ribbing. Väl värd att inskaffa, antingen genom Arsenalens butik eller på något antikvariat. Fundering: med en ny, expansiv trend i Försvarsmakten – får vi se en ny version av Blå Boken?

Det står inte så mycket om ordnar och medaljer, men det som står är desto viktigare: det är viktigt att hedra den som delat ut en utmärkelse genom att faktiskt bära de ordnar och medaljer man fått, annars riskerar man att såra utdelaren. Och den reflektionen är också en del viktig del av faleristiken, lika viktig som själva utmärkelserna i sig.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.