Finsk självutnämnd Johanniterorden

I dagarna har jag förstått att det finns – lite otroligt nog – ännu en självutnämnd Johanniterorden i Skandinavien. Denna gång är det inte i Sverige, utan i Finland, men eftersom Finland har en svenskspråkig befolkning är det intressant att skriva om här.

Som bekant är det Johanniter-Ridderskapet i Finland (grundat 1949) som är den äkta grenen i Finland: detta är en del av Tyska Johanniterorden, vilken är erkänd av Förbundsrepubliken Tyskland och har huvudmannen för kungahuset av Preussen som herremästare. I Finland organiseras hjälpverksamheten av Johanniterhjälpen i Finland. De äkta johanniterordnarna som är en del av Johanniteralliansen går normalt inte in i varandras jurisdiktioner, så detta är vad som finns av äkta Johanniterordnar i Finland.

Den oäkta Johanniterorden som det börjat höras mer om på sista tiden är Hospitaller Order of Saint John of Jerusalem, Grand Priory of the Baltic. Som synes på en undersida så är det en orden som är en avläggare från kungahuset av Serbiens inblandning i en oäkta Johanniterorden, men eftersom ingen efterträdare på stormästarposten är huvudman för ett furstehus, så är detta inte en äkta riddarorden. Se upp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.