Ungerska ordnar

Under förra helgen har Ungerska Vitézorden haft internationella ordensdagar i Budapest: det svenska löjtnantskapet har förstärkts med ytterligare hedersriddare och och svenska medlemmar har förlänats ordens förtjänstkors för väl uträttat arbete. Trevligt att orden fortsätter att växa under relativt nye generalkaptenen H.K.K.H. vitéz Josef Karl, ärkehertig av Österrike, prins av Ungern och Böhmen.

Samtidigt har jag också förstått att det finns en annan orden i Ungern som gör anspråk på att vara en historisk fortsättning av den år 1326 instiftade Sankt Georgsorden. Denna orden, Sankt Georgsorden, instiftades av kung Karl I Robert av Ungern och ska ha fortlevt under dennes son, kung Ludvig I av Ungern. Senast efter kung Ludvigs död 1382 dog orden ut.

Ludvigs dotter Maria var tronarvinge och med sin make Sigismund av Luxemburg kunde hon först 1387 permanent säkra tronen tillsammans med sin make. Efter att Maria gått bort gifte Sigismund om sig med Barbara, och tillsammans instiftade de Drakorden, med viss inspiration tagen från Sigismunds exsvärfarfars orden, bl.a. tillägnades Drakorden till Sankt Georg. Men Sankt Georgsorden upphörde som sagt. Den enda kvarvarande förstahandskällan tycks vara stiftelseurkunden, som förvaras i Ungerska nationalarkivet.

År 1990 instiftades en ny orden, som påstår att orden aldrig dog ut – lite på samma sätt som dagens Tempelherreorden, som ska ha överlevt mellan 1312 och 1804. Men det faller på sin egen orimlighet att Sankt Georgsorden ska ha existerat i ca 600 år utan att det finns fler förstahandskällor kring orden.

EDIT: Det finns visst två stycken ordnar tillägnande Sankt Georg, den andra finns här. Men inte heller denna är en äkta riddarorden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.