Primores, primipili och pixidarii

Jag har läst en hel del om olika europeiska adelskap över tid, men likväl finns det mer att lära. Idag när jag satt och läste om szeklerfolket, Szeklerlandet (ungerska sz uttalas s, s uttalas sch) och funderade över de fem szeklerstolarna, så hamnade jag plötsligt på en sida som beskrev szeklerfolkets adelskap och titlarna primores, primipili och pixidarii, som jag aldrig hört talas om tidigare.

Frun är lite skeptisk till ordnar, medaljer och adel. Inte förrän efter vi gift oss 2018 och lagt samman våra födelsenamn till ett gemensam efternamn 2019 har det krupit fram att hon tydligen är szekleradel. Av  det skälet intressant att veta mer.

Szeklerna finns i en del av Transsylvanien kallad Haromszék (”De tre stolarna”, szék=stol=län), de tre län där szeklerna finns. Transsylvanien utgör sedan 1947 tillsammans med Valakiet, Moldau och Dobruzja staten Rumänien, men i flera hundra år har Transsylvanien varit knutet till Ungern.

Tydligen var det kung Mattias Corvinus av Ungern som år 1466 lät alla szekler erhålla frälse, eftersom han behövde deras odelade stöd i att försvara Transsylvanien och indirekt Ungern. Som följd av detta förklarade den ungerska adeln i Transsylvanien och szeklernas äldste att szekler inte kunde tvingas att arbeta hos någon jordägare.

Alla szekler var dock inte rika och kunde ställa upp med häst, vilket tvingade Mattias Corvinus att år 1473 omdefiniera frälset tre nivåer. Primores (singular primor), på ungerska főszékely (”ledarszekler”, hövdingar/stormän), som hade mark om minst tre bågskotts storlek, var därefter tvungna att utrusta tre beridna krigare. Primipili (singular Primipilus), på ungerska lófő (”hästledare”), som ägde mark om minst två bågskotts storlek, fortsatte att själva göra rusttjänst till häst. Pixidarii, szekler som ägde mindre än två bågskott mark, fick göra tjänst till fots. Rangmässigt är primores herreklass, d.v.s. jämställda med betitlad adel som grevar och baroner, primipili är riddarklass och pixidarii var svenneklass: under 1500-talet kom pixidarii att förlora frälset. Då Transsylvanien kom under tysk-romerske kejsar Ludvig I:s styre bekräftades szekleradelns frälse i Diploma Leopoldinum.

Det finns fortfarande en ungersk lag från 1947 införd under kommunist-eran, som inom Republiken Ungern upphäver och förbjuder de adliga titlarna hertig, markis, greve, baron och adel, men även titlarna primor och primipilus. Eftersom titlarna förlänades ”för evigt” till utgång på svärdssidan (oberoende av lag), så finns ett antal ungerska adelssläkter antagna i Ointroducerad adels förening. Lagens existens pekar också på att szeklertitlarna var giltiga obrutet intill 1947 – eftersom deras inkludering i lag annars inte skull behövas.

Under senare delen av 1900-talet har intresset och kunskapen kring adel och ridderskap minskat i Transsylvanien. Men en sak minner om szeklernas krigiska ursprung som Transsylvaniens och ungerska rikets gränsvakt i sydöst: en riktig szekler har alltid en fällkniv med sig, just in case…

Och frun? Det visar sig att hennes anfader György (Georg) blev utnämnd till primor 1601. Vapenbrevet i original fanns på ett museum i Transsylvanien men förstördes under andra världskrigets härjningar. En förutseende  medarbetare hade dock börjat göra kopior av vapenbrev, så den latinska blasoneringen finns bevarad: på en blå sköld, en hel man med ett svärd (sabel) i sin högra hand och en naturlig palmgren i sin vänstra. På en sluten hjälm, krönt med en krona i guld och pärlor, ett hjälmtäcke av varierande färg (szeklerfärgerna blått-guld, de ungerska färgerna rött-silver, som många andra szeklervapen vid tiden).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.