PS:tMO – ordensdagar med rätt ordenskors

I portugisisk media rapporteras från ordensdagarna i Portugal för kungl. brödraskapet av kungl. Portugisiska Sankt Mikaelsorden. De långvariga varumärkesstriderna kring ordenskorset är äntligen permanent över och H.K.H. Duarte Pio, hertig av Braganza och kronprins av Portugal är nu oomtvistlig ägare till rättigheterna.

Ordensdagarna var därför en särskild sammankomst, där många riddare kunnat återgå till det ursprungliga ordenskorset (och då tydligen åter: krönt för katolska ordensledningen och nationella domare/ordförande samt för icke-katoliker, band rött för katoliker och kluvet blått, rött och blått för icke-katoliker), och för många hade kungl. brödraskapet vita mantel kunnat prydas med den ursprungliga röda vingen på gyllene sol, även om en hel del ännu inte hunnit byta utan hade det tillfälliga ordenskorset antingen på mantel eller som ordensinsignie.

Ett antal representanter från andra f.d. regerande furstehus närvarade, bl.a. kejsarhuset av Brasilien och kungahuset av Albanien, därutöver bl.a. Lord Lyon, vilket understrukit betydelsen av 2019 års ordensdagar.

Se ett reportage på https://infocul.pt/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.