Ordnar och medaljer på Nobelfesten 2019

Få har väl undgått Christina Doctares demonstrativa avtagande av sin medalj i samband med att H M Konungen tog nobelpristagaren i litteratur Peter Handke i hand. Dessvärre har Doctare missförstått något väsentligt: medaljen kan inte lämnas tillbaka till H M Konungen eftersom det inte är han som instiftat medaljen eller utdelat den. Det är inte heller en nobelmedalj i betydelsen att det är Norska Nobelskommittén som instiftat medaljen eller utdelat den, så den kan inte lämnas tillbaka till Norska Nobelskommittén.

Det är en (av två) medaljer som togs fram genom privat initiativ i samband med att FN:s fredsbevarande styrkor erhöll Nobels fredspris 1988. Den aktuella togs fram av Kamratföreningen FN-veteranerna och erhöll inte bärandetillstånd till svensk militär uniform. Det gjorde däremot den andra medaljen. Man kan absolut och demonstrativt ta av en minnesmedalj som man själv köpt och med emfas upphöra att bära den, men den går inte att lämna tillbaka till någon som inte utdelat den.

H.K.H. Prinsessan Madeleines klänning är intressant, sett ur ett ordensperspektiv. Traditionen bjuder att ordensband inte bärs mot bar hud, och vid första anblicken ser klänningen ut att vara axelbandslös. Men icke, från livstyckets baksida går en tydlig knapprad upp mot nacken – klänningen går i själva verket upp runt halsen, så ordensbandet vilar på knappt förnimbart tyg.

De vanligare synderna gör sig påminda. Bärs original i band på bröstet, så ska de för herrar inte bäras på rockslaget, utan på bröstet, ca 2 cm ovanför ficköppningen och intill slaget. Näsduk bärs i så fall inte. Miniatyrerna bärs på rockslaget i knapphålet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.