Silvermedaljen om SOSS bal

Kan inte låta bli att puffa för bloggaren Silvermedaljens inlägg om bärande av utmärkelser till uniform. Det finns skarpa regler kring vad som ska bäras till uniform, eftersom uniform är ett plagg för en yrkeskår som representerar i statsofficiella sammanhang och umgås i internationella sammanhang.

År 2012 – för snart tio år sedan – försvann bärandetillståndet för Tempelherreorden och Sankt Lazarusorden av Jerusalem till uniform genom Unibest 2009 ver 1.5, eftersom de inte är officiella utländska ordnar d.v.s. förlänade av statschef. Varken johanniter-/malteserordnar som inte leds eller eller beskyddas av statschef eller Militare Ordine del Collare har någonsin kunnat bäras till uniform, eftersom bärandetillstånd inte har meddelats varken före eller efter Unibest 2009 ver 1.5.

Det måste helt enkelt bara vara rätt! Jag skulle önska dels att den som fått utmärkelser bemödar sig om att kolla upp vad som verkligen gäller, dels att kollegor blir bättre på att ge vägledning till kollegor, antingen så diskret som möjligt direkt på plats, eller efter avslutat evenemang.

Eller att evenemangen har en påläst person, ”ceremonimästare”, som meddelst handpåläggning korrigerar det som inte är rätt. Även om det kan kännas nesligt att få direktiv av en ceremonimästare om att ta av, flytta eller justera en eller annan utmärkelse, så kan den nesan ändå vara mindre än att fortsätta bära fel sak på fel sätt och inte verka veta bättre.

(Om det kan vara något tröst så har jag själv gjort fel.  Även någon som vet en hel del kanske inte heller alltid vet tillräckligt: alla kan göra fel, men alla kan sträva efter att bli bättre.)

I skrivande stund är vi inne på Unibest 2015 Ä3 (ändringsversion 3) – det är liten idé att lägga länk eftersom versionerna ändras löpande, men googla på ”uniformsbestämmelser” så når man Unibest genom ett par klick och kan läsa vad som gäller. Skulle frågor ändå kvarstå finns alltid personer man kan fråga: silvermedaljen eller mig, eller Kungl. Maj:ts Orden – det går att hitta kontaktuppgifterna till alla tre.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.