Bära rätt (Wienerbalen 2020)

Det är relativt lätt att bära saker rätt till frack och uniform, eftersom Kungl. Maj:ts Orden har en framtagen pdf med förklarande bilder och texter sedan 2010, uppdaterad 2019, ligger på http://www.kungahuset.se/. Detta vid sidan av alla böcker som finns på antikvariat (Löwenhielm 1987, 1998, Areen & Lewenhaupt 1929, 1943, 1953). Och för bärande i uniform finns Försvarsmaktens riktlinjer, för närvarande Unibest 2015 Ä3.

Lägger man upp bilder som andra kan se över en bal på internet, så kan se och reflektera över vad de ser. Jag ser bara det andra ser, och tänk på att det finns minst tio andra som ser samma sak, men som inte säger något och låter en felbärande person fortsätta bära utmärkelser på ett inkorrekt sett.

Jag har själv burit fel, varpå någon sagt till mig, vilket svidit, så jag förstår känslan. Men samtidigt, ännu fler har inte sagt något och låtit mig bära fel flera gånger – och det svider mer.

Så bli inte sur eller ledsen, bär i stället rätt nästa gång.


Balen har besökts av ett antal officerare vars orden uppenbarligen inte är tillräckligt tydlig med vad som gäller. MOC ansökte om bärandetillstånd till Försvarsmaktens uniformer 2010, och nekades detsamma (För övrigt kan i princip inga dynastiska ordnar ges bärandetillstånd till uniform, den möjligheten tillkommer den idag verkande statsbildningen för området, oftast republik).

Det betyder att MOC har ett ansvar att se till att medlemmarna är informerade om sakernas tillstånd och säkerställer att de gör rätt. Det åligger även varje riddare av MOC att inte automatiskt sätta på sig en orden till Försvarsmaktens uniform utan att säkerställa att bärandetillstånd föreligger och att man som individ följer Unibest. Så är inte fallet vad gäller flera balbesökare.

Antingen använder man Försvarsmaktens uniform och avstår från att bära MOC eller andra av ”kungahusets” ordnar, eller så bär man frack med MOC m.m. Så enkelt är det.

Och i strikt mening kan inte MOC bäras till frack annat än interna sammankomster: ”kungahuset” är inte erkänt som ett kungahus: av det följer att dess ordnar inte är riddarordnar utan ordenssällskap på motsvarande sätt som Odd Fellow och Innocenceorden och ska bäras på motsvarande sätt – endast vid interna sammankomster.


Tempelherreorden förlorade sitt bärandetillstånd till Försvarsmaktens uniform redan 2012, men likväl bär en del personer fortfarande denna orden.


Dynastiska riddarordnar, även de som är inkluderade i ICOC:s register, ges inte bärandetillstånd till Försvarsmaktens uniform eftersom det är den existerande statsbildningens ordnar som ska bärandetillstånd. Det är således republiken Indonesien som ges bärandetillstånd till uniform, inte f.d. regerande kungahus inom Indonesien.


Sällskapsordnar, som Innocenceorden och Stora Amarantherorden ska aldrig bäras utanför de egna sammankomsterna. Det är ett självklart förhållande för att hålla rågångarna mellan riddarordnar/statsordnar/förtjänstordnar som förlänas för förtjänster, till skillnad mot sällskapsordnarnas band som endast är ett tecken på medlemskap (att göra detta till uniform – dubbelfel).


Några individuella noteringar.

 1. Miniatyrer bärs på frackrocken slag, i (höjd med) knapphålet, inte på bröstet vid fickan. Miniatyrerna ska täcks slagets bredd, inte börja mitt på slaget och sedan gå ut över rocken. I Sverige bärs miniatyrer på en rad, inte flera.
 2. Utmärkelser i original i band på bröstet bärs ca 2 cm ovanför fickans öppning: därmed bärs inte näsduk.
 3. Original på bröstet och miniatyrer på slaget blandas aldrig – välj antingen eller.
 4. Bärs originalet av en utmärkelse, så bärs inte dess miniatyr samtidigt.
 5. Utmärkelser om halsen bärs inte över/under vid rock med öppna slag: utmärkelser ska ligga omedelbart under halsdukens knut med alla utmärkelser i samma höjd. Vid två bärs den finare till bärarens höger, vid tre den finaste i mitten, andra i rang till bärarens höger och tredje i rang till vänster.
 6. Två kraschaner vertikalt/lodrät, aldrig diagonalt.
 7. Kårband (motsvarande) bärs företrädesvis i akademiska sammanhang.
 8. Ordenskedja bärs endast när det är särskilt anbefallt och detta är inte ett sådant tillfälle.
 9. Damer bär utmärkelser på bärarens vänstra sida, inte högra. Detta för att utmärkelserna symboliskt ska vara nära hjärtat.

Så långt individerna. Jag får också anledning att återkomma till själva arrangemanget: det är uppenbart att balen har utvecklat sig till en arena där oäkta riddarordnar bärs av var och varannan person: MOC och dess systerordnar, Tempelherreorden, Sankt Lazarus orden av Jerusalem, oäkta Johanniterorden, Ordo Constantini Magni m.m., medan statsordnar och äkta riddarordnar – som Johanniterorden i Sverige – är i klar minoritet.

Det är tämligen tydligt på metanivå att de oäkta riddarordnarna bidrar till ordensinflation, eftersom det finns ett stort antal personer som inte fått någon annan utmärkelse än ett halskors eller storkors och som inte gjort någon större insats som motiverar en sådan hög ordensklass. Det är verkligen inte bra, och det är inte bra att balen har fått detta drag –  det stöter bort de som jag tror balarrangörerna vore mer intresserade av att få till sin tillställning, och det sänker balens rykte påtagligt. Jag hoppas att balarrangörerna fattar mod och faktiskt vågar bestämma att det är svenska officiella och halvofficiella utmärkelser samt utländska officiella ordnar som endast är tillåtna på balen. Då tar man bort hela undervegetationen av ordenskors.

4 tankar på “Bära rätt (Wienerbalen 2020)

 1. Representanterna (1,2) som du tar upp i kategorin sällskapsordnar är där i egenskap av att dom blivit inbjudna av Sv-Österrikiska Föreningen till Wienerbalen som företrädare (Stormästare och Kansler) för Innocenceorden och därigenom bär sina respektive ordensband på uppmaning av föreningen för att markera detta.

  • Jag förstår, men de tillfrågade borde ha avböjt eftersom dessa ordnar inte har bärandetillstånd till svensk militär uniform vid tillfällen utanför dessa ordnars egna sammankomster. Även om de burit frack borde de nekat – Innocencen och Amaranten ska endast bäras på resp. ordens sammankomst. Föreningen borde inte heller uppmana till bärande av sällskapsordnar på allmänna tillställningar eftersom det inte är rätt, det bryter mot principerna kring när gradband resp. ordensband för statsorden/förtjänstorden/riddarorden bärs.

   • Du har självklart helt rätt i sak om såväl uniforms bärande mm. men wienerbalen är inte en allmän tillställning som du skriver. Wienerbalen är en av föreningens årligt återkommande tillställningar för sina medlemmar och inbjudna gäster. Sedan så förstår jag inte syftet med hur du visar på exempel i bilderna, är det för att hänga ut personerna på bilderna eller för att visa på hur bärandet ska se ut? Det finns både partner med på bilden till föreningens medlemmar och gäster som inte vill bli uthängda på det negativa sätt du gör. Du kunde gott ha endast visat på exempel utan huvud eller partner på bilden, för syftet med din blogg är väl att utbilda inte att hänga ut enskilda individer?

   • Föreningen har valt att bjuda in en fotograf för porträttbilder och bilder från balen, och föreningen och/eller fotografen har valt att inte lägga bilder från evenemanget bakom lösenord för medlemmarna och de inbjudna gästerna: de är tillgängliga för allmänheten, vilket de fotograferade måste ha gjorts medvetna om.

    Med det följer att det finns utomstående som ser bilderna och som reflekterar över vad som bärs och hur det bärs. Det finns folk som går in på bilderna, ser, drar på munnen eller tar sig för pannan, men som låter felen fortgå. Skillnaden mellan dem och mig är att jag försöker förklara hur saker kan förbättras.

    Om någon är bekymrad över att de för allmänheten helt tillgängliga bilderna faktiskt ses av allmänheten, så borde det vara en smal sak för den enskilde att be fotografen och/eller föreningen att lägga fotografierna bakom lösenord eller avpublicera enstaka bilder.

    Det sagt, jag har nu uppdaterat artikeln något för att bryta de direkta kopplingarna mellan bilderna och min text.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.