Ordenssällskap på YouTube

I dessa Corona-tider så finns det inte så mycket socialt att göra, så utöver mina vanliga sökningar på nätet så har jag också tittat lite på YouTube kring vad som finns kring ordenssällskap i Sverige (Jag kanske också borde ha tittat lite på utmanarna till YouTube, bl.a. Floatplane, men det får avvakta).

Vad jag kan hitta är att ett par ordensällskap har startat en egen YouTube-kanal (Bifrostorden och Tempel Riddare Orden) och ett par loger (Ordenssällskapet Par Bricole i Malmö och Riddartemplet Gregorius inom Tempel Riddare Orden). Ingen av dem har väl kommit över födslovåndan och har bara ett begränsat antal uppladdade klipp, men intressant som fenomen.

Vid sidan av det blir det ohemult många träffar vid sökningar på ”ordenssällskap”. Mycket är förstås sedvanliga konspirationsteorier m.m., men det finns även klipp från från enstaka medlemmar.

Bland annat kan man se en jubilar firas efter brödramåltiden i Odd Fellow-Orden och vi kan följa en familj som går på barnfest med julgransplundring på Svenska Frimurare Ordens stamhus i Stockholm, en inbjudande film till Tempel Riddare Orden i Linköping, ett klipp med förbitågande bröder från Coldinu-Orden som återinvigd ett av sina kors (äldre tiders sjöfarare planerande kors i strandlinjen att navigera efter). Högt och lågt – och ganska trevligt med spännvidden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.