Svart faleristikpaket i covid-tider

Utmärkelser, utmärkelser. Det finns inte så mycket att skriv om i coronatider, men i dag kom i alla fall ett paket från Medaljmäster.

Utomlands bär man normalt sett endast en utmärkelse om halsen till både frack och smoking: de av lägre rang bärs som miniatyrer. Enkelt! I Sverige kan man sedan länge bära upp till tre utmärkelser om halsen till frack, men endast en till smoking. Det gör bärandet lite mer komplext, och det följande försöker visa hur man kan göra för att få bärandet att fungera.

Detta är det jag i normalfallet burit:

Runt halsen:
Kungliga Patriotiska sällskapets stora medalj i guld (PatrSstGM)
Påvliga Heliga gravens ordens förtjänstkors av 2:a klassen (PåvlHGO:sFK2kl)

På bröstet:
Mindre tjänstetecknet för tjänsteman vid Kungl. Maj:ts Orden
Försvarsmaktens grundutbildningsmedalj i silver (FMGUSM)
Upplands försvarsutbildningsförbund förtjänstmedalj i silver (UppffbSM)
Frivilliga Skytterörelsens hedersmedalj i silver (FSRHSM)
Kungl. Nederländska Vandringsförbundets Nijmegenkors i brons med krona (NedNijBkmkr)

Det går alltid att bära en till tre halsutmärkelser och ha samma fasta montage för miniatyrer och bröstutmärkelser i original, det är så jag haft hittills. Det betyder att om man bär smoking, så får man avstå att bära en till två halsutmärkelser, eftersom man bara kan bära en om halsen, allt annat lika. Om man vill flytta en halsutmärkelse till miniatyr – vad får det för konsekvenser?

Förändringen:
Genom att välja att bära PåvlHGO:sFK2kl som miniatyr (med dess kraschan), så behöver jag i normalfallet till frack inte bära annat än PatrSstGM runt halsen (som är i högst av rang av det jag har om halsen), miniatyrerna samt kraschanen.

Att ha den ”lägre” halsutmärkelsen som miniatyr fungerar även bättre till smoking: då bärs endast en halsutmärkelse samt miniatyrer. Det förekommer utomlands att miniatyrens ordenskors är utformad som en kraschan om den aktuella klassen innehåller kraschan: genom miniatyrens utformning är kraschanen inte nödvändig, och bärs heller inte till smoking i Sverige, däremot kan det numera förekomma utomlands.

Om jag framöver bevistar en tillställning arrangerad av Påvliga Heliga gravens orden, så kommer jag att bära PåvlHGO:sFK2kl om halsen (med kraschan) för att fullt ut visa att jag hedrar betydelsen av den utmärkelse jag fått, men väljer då i övrigt originalen på bröstet så att jag inte bär både utmärkelsens miniatyr och original om halsen vilket vore fel. Därmed tror jag att bärande av mina utmärkelser för olika tillfällen och olika klädnad är löst.

Miniatyrer är numera så vanligt buret att det nästan är bortglömt att de egentligen är substitut för originalen. Eller annorlunda uttryckt, miniatyrer är idag normen där originalen tidigare var norm. I den mest ursprungliga och formella tanke så är originalen – originalen. De kan alltid bäras, och de behöver bäras om olika bärandesätt ska vara funktionella i Sverige.

Montagets stil? Om man nu verkar vid KMO kan det kanske vara idé att pröva preussisk montering, vilket har kommit att kallas hovmontering, i stället för vanlig montering – det är ett sätt att montera utmärkelser som inte är så vanligt ens vid hovet längre. Medaljmäster har gjort ett bra arbete och det är gott att han visar kapaciteten att även göra denna ovanligare typ av montage.

Men för preussisk montering slogs jag av att en utmärkelse i band på bröstet borde tas bort, så att inte utmärkelserna måste monteras med mycket överlappning för att få rum: jag tror att det är bättre att rensa något i rabatten än att bära allt man fått. Av silvermedaljerna är FSRHSM lägst, men högre än ett bronskors. Jag värderar dock NedNijBKmkr högt eftersom det gav mig mycket på ett personligt plan att gå marschen – två gånger. I båda fallen har samma person figurerat som förslagsställare respektive inspiration: personen hedras vad jag än väljer, så det står mig lite mer fritt att välja efter eget behag. Av det skälet får NedNijBKmkr stanna kvar och det ger också en symmetri till montaget.

Särskild uppskattning till Medaljmäster som har återställd både original och miniatyr av FSRHSM till fint bärbart skick med nya band och säkerhetsnålar. Det hade jag inte väntat mig, men det visar kanske en fin känsla för utmärkelsernas betydelse och värde oavsett om de ingår i ett montage, eller om tiden är kommen att låta dem vila hemma.

3 reaktioner till “Svart faleristikpaket i covid-tider”

 1. Jonas,

  Mycket bra idé att motera originalen i hovmontering – i synnerhet tjänstetecknet blir väldigt vackert!

  Broderligen,

  Daniel

  Professor Daniel Stattin, LL.D. Professor of Company Law Uppsala University | Faculty of Law Box 512, 751 20 Uppsala, Sweden Tel: +46 (0)18 471 10 01 | Cell: +46 (0)70 517 93 50 daniel.stattin@jur.uu.se http://www.jur.uu.se

  ________________________________

 2. Via jonar242 Facebooksida fick jag en fråga som svarade på och den behöver kanske ligga här: varför omnämner jag inte de dynastiska ordnar jag varit lyckosam nog att erhålla och kan bära?

  Det finns flera skäl: det finns ett flertal furstehus till olika länder som idag är republiker: dessa republiker förlänar de officiella ordnarna för staten och det är dessa republiker Sverige som statsbildning har kontakt med. De f.d. regerande furstehusen och deras ordnar har oftast inte samma ställning och det kan till och med vara öppen konflikt mellan en nya republik och en äldre dynasti (ex. kungahuset av Italien efter 1946). Om Sverige har en officiell relation med en republik kan det bli konstigt om svenska officiella företrädare bär en dynastisk orden i principiell konflikt med officiella relationer (därför kan dynastiska ordnar generellt sett inte få bärandetillstånd till Försvarsmaktens uniform). Inom hovstaterna som står nära statschefen – och möjligen inom SB/UD där motsvarande problematik uppstår – är man därför kanske mer försiktig kring bärande av dynastiska ordnar, för att hålla rågångarna någorlunda tydliga.

  Sedan jag började vid KMO har jag i stort sett endast burit dynastiska orden inom specifik ordens kontext: ex. StOffPS:tMO under PS:tMO valborgsbal på van det Nootska palatset i Stockholm, men bär i allmänhet inte StOffPS:tMO eller någon annan dynastisk orden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.