Neptunigaffeln vid Tullgarns slott

Foto: Enikö Arnell-Szurkos 2020

Av och till har jag besökt omgivningarna vid Tullgarns slott, men först nu lade jag märket till något plågsamt uppenbart, när min fru pekar upp på en bergsknalle och undrar ”Vad är det där?”

Jag måste ha passerat förbi Neptunigaffeln minst tio gånger utan att ha noterat den… Och det är alltså något som hör samman med sjöordenssällskapet Neptuni Orden, som är hemmahörande på Skeppsbron i Sjöfartshuset.

Om fenomenet med sjöordenssällskap som planterar kors och gafflar har jag skrivit om tidigare. Även Bellmanska Augusti Orden gjorde utfärder runt 1800 vars minne bevarats genom hällristningar.

Den aktuella gaffeln planterades den 2 augusti 2014 vid sommarloge med eskader (bild) i samband med att bryggan renoverats klart, som ersättning för den sjunde utplanterade Neptunigaffeln år 1839.

Neptuni Orden har på sin webbplats en lista över utplanterade Neptunigafflar, vilket är bra: det gör att det är möjligt för den som söker information om vad man stött på i naturen att faktiskt hitta och förstå sitt fynd.

Jag hoppas att det i sin tur kan leda till att fler av de utposterade minnesmärkena kan få stå kvar, för det är bekymrande att de vandaliseras. Det finns ett mänskligt behov av att skrika ut sin lilla korta existens över evigheten, vilket får oss att rista runor i Egypten, tälja in initialer i trädstammar, tagga byggnader med sprayfärg – och att högtidligt plantera kors och gafflar till minne av fester och seglatser. Så packa picknick-korgen, ta med dig en vän, sätt dig vid ett sådant minnesmärke – och gör det istället till en levande minnesplats för dig också.

Författaren, som vanligt i färd med en överförklaring. Foto: Enikö Arnell-Surkos 2020

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.