Vitézorden 100 år 2020

Coronaåret är en sorg på många sätt: i den ridderliga världen berör det två ordnar som planerat att fira 100-årsjubileum i år – Johanniterorden i Sverige och Ungerska Vitézorden – och som fått ändra/skjuta på firandena.

Ungerska Vitézorden har tagit fram två minneskors över 100-årsjubiléet som medlemmar antagna senast 2020 är berättigade till, varav det ena är i band (som minneskorset 1970) och det andra är utan band.

Det tycks som att ordens generalkapten, H.K.K.H. vitéz Josef Karl von Habsburg, är mån om att förvalta ordens arv och sedan han tillträdde efter sin far H.K.K.H. vitéz Josef Arpad har flera förändringar gjorts med ordens ursprungliga intentioner i fokus.

Som bekant har det i orden funnits
– ärftliga riddare (berättigade till titeln vitéz, oftast där en anfader en gång mottagit tapperhetsutmärkelse under första eller andra världskriget),
– hedersriddare (riddare ad vitam, ofta icke-ungrare, ej berättigade till titeln vitéz annat än i särskilda fall) och
– ledamot (Vitézi Rend Nemzetvédelmi Tagozat, V.R.N.T., ”kulturell försvarare”, ungrare som inte kan härleda till anfader med tapperhetsutmärkelse, har använt ett ordenstecken utan det centrala upprättstående svärdet).

Den sista gruppen – ledamot/V.R.N.T. – har under året strukits, då kategorin inte fanns ursprungligen. De som fram till i år tillhört kategorin är nu överförda till kategorin hedersriddare. Även om kategorin är ett något senare påfund, så har tydligen ordenstecknet utan svärd funnits sedan tidigt 20-tal. Beredningen av förslag till Vitézorden m.m. skedde vid ungerska Försvarsdepartementet och man beslöt att ge ämbetsmännen vid departementet som arbetade med orden ett särskilt ämbetstecken. För det tillskapades ordenstecknet utan svärd, som kom att få en annan användning efterhand.

Under tiden som statlig riddarorden 1920-1944 blev det efterhand möjligt för personer även utan tapperhetsutmärkelse att bli ärftliga riddare. Så har varit fallet efter 1944 i mycket liten skala, men den kategorin kommer nog att öka. Det fanns över 20 000 medlemmar i orden 1944 men bara ett mindre antal av dessa ärftliga anspråk på medlemskap utnyttjas, och med tiden sluts också ättegrenar som har kunnat göra anspråk på en ursprunglig titel. För att orden ska kunna fortsätta verka är det av nöden viktigt att följa tidens skiftande skeden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.