Ex Libris och faleristik

Exlibris är en några centimeter stor etikett, konstnärligt utformad i tryck och klistrad på pärmens insida av en bok. Det innehåller ofta de latinska orden ex libris tillsammans med bokägarens namn och syftar till att klargöra vem som äger boken.

Eftersom böcker historiskt sett har varit dyrbarheter i fint hantverk, så är det kanske inte så konstigt att man inte bara velat skriva sitt namn i böckerna, utan istället göra något vackert som knyter an till ägaren och till bokens skönhet och värde. ”Ex Libris N.N.” – ”ur N.N:s boksamling” låter kanske också signalera en relativt välbeställd och lärd person.

Idag ser vi dock hur bokens värde står i fritt fall. Vid min närmaste återvinningscentral finns en container avsedd att kasta böcker i – pocketar kanske man kan förstå, men det sker utan urskiljning. Räddade Homeros Illiaden tryckt 1844 häromsistens, toppen av ett isberg. I linje med att böcker tappar betydelse och därmed värde, så har möjligen intresset för exlibris minskat.

Min spaning är att den stora mängd böcker som skattar åt förgängelsen kommer att leda till att de böcker vi har kvar ges ett större värde – pekuniärt och/eller sentimentalt. Det borde leda till exlibris återkomst – och det vill jag slå ett slag för redan nu, mitt i förfallet.

Svenska Heraldiska Föreningen hade för ca 15 år sedan ett upprop om att göra heraldiska exlibris och ett antal medlemmar tackade ja: av det skälet är har jag och mina två äldsta barn egna exlibris med vapen Arnell (från Grytan).

Men jag tänker att även faleristik borde kunna lyftas fram i exlibris. Dels vilken riddarorden man kanske är med i, vilken statsorden man fått – dels vilken eller vilka förtjänsttecken eller medaljer man fått. Det är också möjligt att lägga till logotyp för det/de ordenssällskap man är med i, eller ordenstecknet för det grad man innehar för stunden. Davor Zovko har designat en del exlibris med både heraldiska och faleristiska inslag som kan tjäna till inspiration.

Mina två yngsta barn har inga exlibris så det är kanske dags att ta något med och åt dem, och möjligen uppdatera mitt eget eftersom jag har nytt efternamn sedan 2019.

Det finns en uppsjö med möjligheter – från att skapa något själv och kontakta en tryckare, eller ta hjälp av någon heraldisk/faleristisk konstnär, till att beställa något från en tillverkare som har mallar som kan göras mer personliga (en av många tillverkare, googla) . Det behöver inte vara dyrt och det ger en tillfredställelse att hedra de böcker man värderar högt med en fin exlibris. Och kanske ett medlemskap i Svenska Exlibrisföreningen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.