Sällskapet WW – eller V.V.

Ordenssällskapens olika gradtecken och insignier ska normalt sett återställas till den aktuella orden vid innehavarens bortgång, därför att det är ordenssällskapens egendom som endast lånas ut. Därför är det viktigt att ordensbröder och ordenssystrar förklarar det för sin familj och lämnar instruktioner till sina framtida efterlevande kring hur man går tillväga för att återställa gradtecken och insignier m.m. Detsamma gäller för den som lämnar ett ordenssällskap: gradtecken och insignier ska normalt återställas. Detta till trots, så förekommer det att olika gradtecken och insignier hamnar till försäljning på olika auktionssajter.

För någon vecka sedan dök det upp en bild på ett ordenstecken i en grupp på Facebook, med en länk till en auktion. Medlemmar i gruppen kunde meddela att det var Sällskapet WW:s gradtecken.

Igår kväll hade jag tid att fundera en stund över det: Sällskapet WW? Det lät inte som något jag stött på tidigare och jag har ändå intresserat mig för ordenssällskap ett tag. När jag sökte på Internet så hittade jag sätt snabbt webbplatsen för Sällskapet WW i Ystad, vilket var en trevlig upplevelse, intressant att lära sig mer om ännu ett av de många lokalt instiftade ordenssällskapen som såg dagens ljus främst under 1800-talet och som förblev lokala.

När jag sökte min egen webbplats arnell.cc/, så insåg jag att ordenssällskapet finns med. Det var bara det att jag hade senaste källa i en bok från 1932, och då som Sällskapet V.V. (!). Men nu har jag kunnat gå in och korrigera namn, lägga till webbplatslänk och komplettera information. Roligt att ännu ett ordenssällskap bland listorna visar sig vara högst levande.

Finns det fler? Finns det något som ännu inte finns med på arnell.cc? Bidra gärna! 🌞

1 tanke på “Sällskapet WW – eller V.V.

  1. Det finns minst ett undantag vad gäller skyldigheten att återställa ordenstecknen, och det är Stora Amaranter Orden: dess ordenstecken är personliga och behöver inte återställas. Finns det fler?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.