Ordenssamfundet VS

arnell.cc genomgår en löpande uppdatering och en sak jag försöker göra är att kontrollera om länkarna för webbplatserna till de ordenssällskap som jag har listade fungerar, men även att se om något ordenssällskap som hittills inte haft någon lagt upp en sådan. 

En sådan ny bekantskap var idag Ordenssamfundet VS, ett litet ordenssällskap med loger i södra Sverige – vilket befäster bilden att det finns ett antal ordenssällskap med nationell täckning, det finns ordenssällskap som är extremt lokala med oftast en loge på en enda ort (ex. B7 i Eskilstuna) och däremellan sådana som täcker en del av Sverige men som kanske valt bort att expandera över hela Sverige.

Alltid lika intressant att läsa ett ordenssällskaps presentation av sig själv. Det jag sett fler exempel på under senare år är att ordenssällskapen väljer att publicera bilder av regalierna/insignierna/ordenstecknen på webbplatserna (ex. W:6, S.A.O.). Historiskt har man varit försiktig med sådant, men å andra sidan har bilder ibland förekommit i ordenssällskapens jubileumsskrifter (ex. F.G.D.O., Mercurii orden).

Försiktighet i att sprida bilder kan ha uppkommit för att bidra till en mystik, skapa spänning och utvaldhet, men det kan möjligen också ha tillkommit för att förhindra att utomstående drar på sig ett ordensband och försöker ta sig in på logemöte. Det kan också handla om att ordenstecknen kan vara iögonfallande.

Genom bruk av lösenord och handslag samt vänskapligt igenkännande så tror jag risken är liten för att något sådant skulle ske. Vad bilder på regalierna istället kan leda till är att de kan hitta hem igen. För i normalfallet är ordenssällskapens regalier endast utlånade, det är inte ordensbrodern som äger band och stjärnor, de ska återställas till sitt ursprung. Dessvärre är det inte ovanligt att ordenssällskaps regalier säljs, ex. på Tradera, gärna som ”frimurar-regalier” för att trissa upp priset.

Ordenssamfundet VS har i alla fall valt att publicera en bild med förekommande regalier. Kanske någon ytterligare regalie genom det återlämnas, får uppleva att lämnas till en ny människa och följa den en på en bit av vägen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.