Festing, SMaltO och Vatikanen

Det händer en hel del kring Suveräna Malteserorden (SMaltO).

Tidigare H.M.Em.H. prinsen och stormästaren Fra’ Matthew Festing 2008-2017 gick bort igår, den 12 november. Han avgick 2017 efter tvistigheter med Vatikanstaten och påven Franciskus. Frid över hans minne!

Bara dagen innan skickade fältmajoren en artikel kring denna dispyt och dess efterspel. Den enda formella makt Vatikanstaten har över Suveräna Malteserorden tycks vara över professriddarna, d.v.s. de riddare som tagit fullständiga monastiska löften.

Likväl verkar det som att påven vill sträcka sig längre in i orden för att åtgärda det som man ser som brister genom ett påvligt brev som ger påvens delegat i orden mer eller mindre rätt att besluta om ordens ett inre liv, i strid med ordens konstitution.

Bekymmersamt, eftersom Vatikanstaten då tycks kränka den suveränitet som Suveräna Malteserorden har som icke-territoriell stat. Om allt stämmer, så är det inte förvånande men likväl förfärande att riddare av Suveräna Malteserorden har kallat Vatikanens agerande under senaste tiden för coup d’etat och tyranni. Men man får hoppas att alla sidor besinnar sig och att de senaste åren av konflikter kan lägga sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.