Från förtjänsttecken till Tamaraorden

Som bekant delar kungahuset av Georgien ut Helgondrottning Tamaras orden och det är kanske kan vara intressant att lära mer om dess ursprung som belöning för självständighetssträvanden i flera olika former under 1900-talet.

Greve Friedrich Werner von der Schulenburg, f.d. vicekonsul i Georgien, grundade Georgiska legionen 1915 medan han som tysk officer var knuten till ottomanska armén. Med stöd från den Berlin-baserade Kommittén för ett oberoende Georgien satte Schulenburg upp legionen, som kom att vara en enhet inom den ottomanska armén. Legionens högsta kommenderande officer var den tyske löjtnanten Horst Schliephack, medan den högste georgiska officeren var generalmajoren Leo Kereselidze.

Det finns en webbsida som går igenom utmärkelsens tillblivelse. Ursprungligen instiftat av Kommittén för ett oberoende Georgien som Georgiska legionens förtjänsttecken (Abzeichen der Georgischen Legion) efter förslag och design tidigt 1916 från Horst Schliephack. Den kom snart att kallas ”Tamaraorden” från porträttet på helgondrottning Tamara i tecknets mitt. Intressant att se att emaljen på 1:a klass ursprungligen var svart och röd vilket – med det vita silvret – då var färgerna för de georgiska nationella självständighetssträvandena. Georgiska legionen upplöstes under 1917 utan att ha uppnått sina mål.

Georgiska legionens förtjänsttecken övergick till den kortlivade första republiken Georgien 1918-1921, genom att krigsministern i order 5352 i dess tyska version beslutade: Für die Verdienste in Georgien wird hiermit den Offizieren und Mannschaften der deutschen Truppen in Kaukasus die nach dem 4.November 1918 in Georgien verblieben sind, das Recht zugesprochen, den Orden der Heiligen Tamara zu tragen. Det var nu alltså en belöning för Tyska Kaukasus-expeditionen. Efter första republikens fall delades utmärkelsen delats ut av georgiska grupper i tysk exil från 1922 samt från 1941. Slutligen har utmärkelsen förnyats av kungahuset av Georgien som Helgondrottning Tamaras orden i två klasser vilket är den femte versionen av utmärkelsen.

Hemsidan är viktigt eftersom den kompletterar en annan sammanställning som jag sett tidigare här. Skillnaden ligger i att den senare webbplatsen inte tar upp återupplivningarna från 1922 och 1941, men den omnämner utmärkelsetecken som enligt ovan stammar från dessa perioder samt har mer material om kungl. Georgiska Tamaraorden. Här visar det sig också att flera tyska generaler erhållit utmärkelsen i någon av de tidiga formerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.