Magneto eller Ett tilldragande sätt att bära utmärkelser

Den gode Stefan Bede har ytterligare experimenterat med olika sätt att hålla utmärkelser på plats (Del ett, Knapp och kardborre i nacken). Den här gången handlar det om starka magneter(!) och ett gradband i ett ordenssällskap: sådana bärs utanpå frackrockens slag.

Del två i serien ”hur få grejerna på plats så att jag kan fokusera på att ha trevligt” är ett mycket lyckat test med neodymmagneter. De beställde jag online från alerma.se med artikelnr 09.C046. Supertunna och mycket kraftiga. Den ena tejpas med silvertejp under kragen så långt ner som möjligt och den andra följaktligen på baksidan av bandet så högt upp som möjligt. Sedan är det bara att ta på sig frackjackan och sedan klickar bandets magnet fast sig och sitter stenhårt under hela kvällen. Två magneter inkl. frakt 150 kr.

Lyckade prov och försök, där en liten fastsydd tygficka för magneterna kanske skulle kunna vara en långsiktigare lösning.

Det skulle vara möjligt att ha flera magneter än två, om man bara får polariteten rätt genomgående, så att + möter -. Det skulle ex. kunna betyda att man skulle kunna fästa ett medaljband mot skjortan med magneter och att sedan koppla på fracken och gradbandet, fast möjligen blir det för låst, skjortan och frackrocken behöver kanske kunna röra sig olika inbördes när man rör sig. 🤔

En annan fundering är att det där skulle kunna fungera för gradband inom ordenssällskap som bärs en écharpe, från axel till höft, vilket ofta är de högre graderna. Från bl.a. Stora Amaranterorden har jag tidigare sett att sådana kan halka runt lite och i värsta fall glida av från axeln, inte minst vid dans.

Det viktiga är dock att fortsätta experimentera och försöka hitta ytterligare fiffiga och eleganta lösningar, även om de kan vara okonventionella. Allt som bidrar till att fler bär utmärkelser snyggt och rätt måste ses som vällovligt.

1 tanke på “Magneto eller Ett tilldragande sätt att bära utmärkelser

  1. En ficka kanske fyller sin funktion men inom de flesta ordenssällskap så byter man ofta (nåja) band när man stiger i graderna. Då är silvertejpen perfekt. Den sitter där tills det är dags att byta. Tejpen gör heller ingen åverkan på bandet. Vill man byta från silver till någon annan färg så finns det gott om alternativ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.