Hot StuFF – medalj och hedersmedlem

Vilken lördagkväll! Sittning på Herrgår’n i Linköping för studentkåren StuFF som – efter coronafördröjning – äntligen fick fira 25 år, toppen på en jubileumsvecka. Med mig hem har jag inte bara minnen, utan diplom som hedersmedlem med en exceptionell handtillverkad medalj, i alla stycken ett förnämligt hantverk från StuFF:s studentombud. En akademisk medalj för mig att bära tillsammans med Östgöta nations i Linköping medalj i guld, som jag fick 1993 för kalligrafi och textning i nationens nya Liggare.

Den 26 oktober 2021 beslutade StuFFs styrelse att till StuFFs fullmäktige nominera tre personer som StuFFs hedersmedlemmar och det blev också fullmäktiges beslut den 8 december 2021: den förste kårordföranden för StuFF 1996/97, men även de sista kårordförandena för StuFF:s två föregångskårer 1995/96 vilka ledde sammanslagningsarbetet. Av olika skäl var dock de andra två förhindrade att närvara på helgens sittning – som nog var den bästa jag varit på hittills, med fina tal och inslag av LiHtösen och Linköpings Indiekör.

Mitt första studentkårsengagemang var i kårfullmäktige för LUSIL (Lärarutbildningens studentkår i Linköping och Norrköping) 1993/94 som företrädare för Grundskollärarsektionen (sektionerna hade mandat i kårfullmäktige utifrån antal studenter och sektionerna tillsatte platserna). Under våren stod det klart att LUSIL inte hade några kandidater till ny styrelse. Lite kris, eftersom vi den här tiden hade kårobligatorium: LUSIL skulle komma att uttaxera höstens terminsavgifter från studenterna utan att ha någon vid rodret. Universitets rektor var bekymrad. Lösningen blev att sektionsordförandena för de fyra största lärarsektionerna (Grus, Gysek, Slöjd och Nöff) och några ytterligare lärarstudenter, bl.a. jag, bildade interimsstyrelse hösten 1994 utan heltidsarvoderade med syfte att slå ihop spillrorna av LUSIL med SUL till årsskiftet. Studentkåren vid Universitetet i Linköping, SUL var – trots namnet – studentkåren för hum-sam-utbildningarna = all grundutbildning utom lärarutbildning inom fil. fak.

Skälet till att tanken uppkom var bl.a. att universitetet samtidigt beslutat ena den organisatoriskt spretiga filosofiska fakulteten. Över en rad år hade lärarutbildningen ett eget beslutsorgan, hum-sam ett annat, och TEMA som då enbart bedrev forskning hade ett tredje. Men det fanns ingen överordnat beslutsorgan för den samlade filosofiska fakulteten, att avhandla fakultetsgemensamma frågor och skiftet skulle ske 1 juli 1995. När vi kommit en bit in på hösten och LUSIL börjat rulla så smått, så insåg vi att det kanske skulle vara bäst att skjuta fram kårsammanslagningen till 1juli 1995 för att hinna återsstarta och synka mot universitetets förändring.

Jag tog grundskollärarexamen jul 1994 och fick förtroendet att arbeta heltid våren 1995 som utbildningsbevakare för att ytterligare öka trycket i LUSIL. Övriga kårstyrelsen kvarstod i sina ideella roller. Men efter att ha arbetat någon månad så insåg vi att tiden inte skulle räcka till, det var för stort arbete i förhållande till all verksamhet som skulle återstartas och framdrivas att även hinna med sammanslagningen. Därför sköts den fram ytterligare ett år, och under det året var jag kårordförande. Det tror jag var klokt. 1995/96 var ett bra år där LUSIL och SUL hann lära känna varandra som kårer, förstå varandras egenheter och hitta bra kompromisser kring hur StuFF skulle organiseras. Därför väldig roligt att StuFF hållit i 25 år – det är den kår som längst tagit hand om filosofiska fakultetens studenter sedan Linköpings universitet bildades 1975.

Sedan StuFF bildades har lärarutbildningen över åren ibland varit en del av filosofiska fakulteten, ibland ett eget delområde. Nu är tydligen Utbildningsvetenskap på väg att bli en egen fakultet inom Linköpings universitet, och frågan är vad som händer då med StuFF. Kanske LUSIL utklyvs ur StuFF igen – men tills dimman klarnar i fakultetsfrågan siktar jag in mig på StuFF 50 år 2046…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.