Något till kavajen – annan tid, annan plats

Det har under sista året uppstått olika diskussioner kring hur man kan bära medalj ”förkortat” till kavaj (kostym) i form av ”något i tyg” eller ”något i metall”. För Serafimerorden bärs stor ordensknapp med serafhuvud, för Nordstjärneorden bärs liten ordensknapp (för RNO1kl), med vingar (för KmsktNO-KNO) och clips (för RNO). Så ordensknapp och clips är reserverade för ordnar och deras olika klasser, med något exceptionellt undantag.

Utan att lägga några värderingar i övrigt och enbart för att visa vilken faleristisk bredd i uppfinningsrikedom som funnits, så tänkte jag belysa vad som burits i annan tid, på annan plats. Snarare än att upprepa vad någon annan skrivit, så länkar jag direkt till von Wrede och det han skrivit om bandrolle/bandröllchen.

Von Wrede och jag hade kontakt kort efter att värnpliktsmedaljen instiftats, och jag gjorde en egen variant av inspirerat av det han skrev: jag tog enbart en liten bit miniatyrband som jag rullade ihop och sydde en knapp på och fäste i kavajslaget. Har dock tappat bort detta hemmabygge. Frågan är också om det liknar ett snedplacerat clips eller om man förstår att det är något annat.

Von Wrede tar också upp bayersk(!) bandmontering som något annat än preussisk eller österrikisk – överlag är hans webbplats en källa till kunskap, roligt att se någon annan strukturerat och utan ersättning dela med sig av kunnande.

Det fanns även ett annat sätt att bära något till kavaj, och det var att ha en till tre miniatyrkors/-medaljer sammansatta horisontellt på en nål för knapphålet – dvs metall i stället för tyg. Också en intressant lösning, som dock nästan kräver olika typer av korsformer som är lättare att identifiera än tre runda medaljer på ett kavajslag. 🤔

1 tanke på “Något till kavajen – annan tid, annan plats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.