J.R.R. Tolkien – ordnar och medaljer

I dagarna har serien Maktens ringar haft premiär på Amazon Prime Video – en tv-serie som bygger på de böcker som Tolkien skrev efter Ringarnas herre (a.k.a. Sagan om ringen) men som handlar om tiden före, beskrivet i ett antal böcker.

Vilka ordnar och medaljer fick Tolkien? H.M. Drottning Elisabeth II utnämnde språkprofessorn 1972 till Kommendör av Storbritanniska Empire-orden (CBE, orden buren om halsen) for services to English Literature, ett och ett halvt år innan han gick bort.

Men han var officer under första världskriget – fick han inte något för det? Efter lite undersökning tycks det som att han var berättigad att erhålla The British War Medal och The (Inter-Allied/Allied) Victory Medal, eftersom han hade flera månaders fronterfarenhet 1916 vid Somme.

Medaljerna tycks inte finnas upptagna i personalakt och det är inget han tycks ha burit. Jag har inte kunnat företa någon förstahandsforskning själv kring detta, men andra har skrivit att medaljerna saknas i akten och att de inte tilldelades officerare per automatik: Tolkien kanske valde att avstå(!) medaljerna.

Det talas och skrivs om att Tolkiens erfarenheter under första världskrigets skyttegravar är klangbotten för Ringarnas herre. På svenska finns ett mycket läsvärt blogginlägg Ringbärarens börda – Frodo Baggins och återanpassning som beskriver Ringarnas herre ur ett krigsveteranperspektiv med lite nytt ljus på Frodo, Sam och Tolkien, skrivet av Lisa Mobrand, fältpräst Mali05 och Mali09.

Om det är så att brittiska officerare kunde säga nej till The British War Medal och The Victory Medal – vad säger det i så fall om Tolkien? Tolkien, som förlorade i stort sett alla sina nära vänner under första världskriget, som var sjuk under en period och konvalescent medan hans vänner och soldater fortsatte att strida och stupa.

Kan det vara så att han hade svårt att känna äran av att ha stridit (The British War Medal), sötman av att ha segrat (The Victory Medal) – och därför avstod medaljer? Går det att dra ytterligare en linje mellan författarens krigsupplevelser via de (möjligen) undanbedda medaljer och Frodos svårighet att komma hem och komma till ro efter Ringens krig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.