Lite metall, lite tyg…

Foto: Andreas Philipsson 2022

I samband med Soldathemsförbundets styrelsemöte i Eksjö soldathem kunde två medaljer delas ut vid middagen i Trianon, som inte kunde delas ut vid förbundskongressen i våras. Dels förbundets medalj i guld för 10 förtjänstfulla år som förtroendevald och Kungl. Patriotiska sällskapets stora medalj i guld avsedd att bäras om halsen för hela 25 förtjänstfulla år som förtroendevald.

Foto: Andreas Philipsson 2022

Svenska soldathemsförbundets medalj instiftades 2020 och delades ut första gången 2021. Till dags dato har 24 guldmedaljer delats ut inom soldathemsrörelsen samt 2 silvermedaljer till lokala externa personer – inte helt ovanligt när man instiftar en medalj i en äldre organisation att det finns ett större antal välmeriterade personer som är värda en utmärkelse. Efter de två första åren kommer betydligt färre att utdelas per år.

Foto: Andreas Philipsson 2022

Men 2022 var också första gången som förbundet ansökt om att få dela ut Kungl. Patriotiska sällskapets medalj i guld. Det var år 1802 som Kungl. Patriotiska sällskapet fick Hans Majestät Konungens tillstånd att slå bärbara medaljer med kungl. krona och porträtt. Det är en av de äldsta icke-statliga medaljerna som fortfarande delas ut, och eftersom medaljerna bärs i anciennitetsordning förstår man att det är en högt skattad medalj. Men den är mer än så: Kungl. Patriotiska sällskapet har stått fast vid beslutet att en insats som är guld värd också faktiskt får en medalj i gediget guld. Svenska soldathemsförbundet har beslutat att då förtroendevalda eller anställda slutar efter minst 15 år, så kan förslag till denna medalj inlämnas.

På ett plan är det inte mer än lite metall, lite tyg. Men den symboliska betydelsen är så viktig. Det är så hjärtevärmande att se personer röras till tårar över att deras mångåriga slit är sett och bekräftat av andra, av de som föreslagit personen för medaljen såväl som de som fattar beslutet att utdela medaljen. Men även alla andra som kan se och uppskatta insatsens värde: det är verkligen en synlig klapp på axeln som skänker glädje både i stunden och blir ett minne att bära med sig.

Det känns därför otroligt fint att få vara en del av utdelandet av medaljer. Shoutout till vår styrelseledamot, batförv vid dåvarande AJB, idag regförv vid K 4, som väckte frågan i förbundet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.