Brian de Bois-Guilbert – Sir ”Sam” Neill

Vad gör du på nyårsdagen? För egen del försöker jag se tv-filmen Ivanhoe – den sändes första gången nyårsafton 1982 på SVT, men har därefter visats på nyårsdagen, så något av en tradition.

”Sam” Neill – känd från Jurassic Park-serien – spelar tempelherren och preceptorn Brian de Bois-Guilbert och har uttryckt förvåning och glädje över att han ännu efter 40 år är Sveriges favoritskurk på nyårsdagen. Han brukar skicka en hälsning via Twitter till oss svenskar.

Sam Neills tweet nyårsdagen 2019

Skådespelaren har själv har fått två ordnar – dels fick han OBE, Officer of the Most Excellent Order of the British Empire (OffStbEmpO, Officer of Storbritanniska Empire-orden) år 1991, dels har han sedan 2007 varit Distinguished Companion of the New Zealand Order of Merit (DCNZM) (Kommendör av 1:a klass av Nya Zeeländska Förtjänstorden, KNZFO1kl).

Det intressanta är att Nya Zeeland justerade sitt ordensväsende 2009 för att bli mer lika det Storbritanniska ordensväsendet. Högsta klassen bytte benämning från Principal Companion till Knight Grand Companion och näst högsta klassen Distinguished Companion övergick till att benämnas Knight Companion – och de innebar också ridderskap/knighthood med titeln Sir/Dame. De som 2009 hade fått äldre utmärkelser erbjöds konvertera dessa till de nya klasserna och erhålla Sir/Dame.

”Sam” Neill valde dock att avstå en konvertering till Knight Companion + Sir, eftersom han upplevde det som en alldeles för stor ära. Jag tyckte det var oerhört synd, av två skäl: man kan själv inte alltid rätt bedöma sina förtjänster – om andra tycker att man är värd en utmärkelse, så gör man klokt i att acceptera och lite på att förslagsställarna ser förtjänster som man själv kanske inte kan uppfatta. Det andra är förstås att det varit fint om Sveriges favorit-riddar-skurk faktiskt hade blivit dubbad till riddare i verkliga livet.

MEN! Nu har det skett! Sam Neill har accepterat konverteringen och för några få dagar sedan dubbades han formellt till Knight Companion of the New Zealand Order of Merit av Nya Zeelands generalguvernör Dame Cindy Kiro. Nästan som en prequel till Ivanhoe – Brian de Bois-Guilbert slagen till riddare. 🙂

Arise, Sir ”Sam” a.k.a. Brian de Bois-Guilbert, och ta oss genom det som väl blir 42:a visningen av Ivanhoe nyårsdagen 2023…

Tack Mats L. för tipset om nyheten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.