Cybersäkerhet – medalj i reklam

I oktober arrangeras varje år EU:s informationssäkerhetsmånad. I Sverige anordnar MSB och Polisen kampanjen ”Tänk säkert”. Syftet med kampanjen är att öka medvetenheten om informations- och cybersäkerhetsfrågor.

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap

I dagens DN såg jag en annonsfilm inlagd i ett reportage: i ena versionen en kvinna, i andra versionen en man. Båda börjar på samma sätt: en närbild på en medalj som långsamt panoreras ut under det att text visas.

Medaljen visar I blått fält ett lejonansikte av guld, i munnen hållande ett hänglås av silver, skölden krönt. På medaljbandet står ”FÖR BYTE TILL SÄKRARE LÖSENORD”. Visserligen trycks aldrig text på riktiga medaljers band, det måste här vara gjort för att förenkla avläsning. Men inskriptionen är utformad som en riktig, symbolerna på medaljen är sinnrika. Bra research bakom medaljens utformning!

Det är intressant att en reklamsnutt börjar i en förtjänstmedalj; jag tror inte att jag sett det tidigare. Tankarna går osökt till om Belöningsreformen på något sätt ökat medvetenheten om ordnar och medaljer, om än aldrig så lite.

Och efter att ha klickat bort den aktuella sidan och dess reklam, så verkar det omöjligt att kunna återse den igen. Men på MSB:s YouTubekanal finns lite längre filmklipp på 30 sekunder med samma tema, den som bytt lösenord är värd en medalj. Glimten i ögat!

Och glöm nu för all del inte att byta till ett säkrare lösenord…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.