Som tonåring läste jag mycket science fiction och en minnesvärd bok är Mannen i höga slottet av Philip K. Dick. Boken utspelar sig i ett parallellt universum där Tyskland och Japan vann andra världskriget och där USA är delat längs Mississippi: en japansk västkust och en tysk östkust. För några år sedan kom The Man in the High Castle som tv-serie i fyra säsonger via Amazon Prime Video, baserad på boken men vidareutvecklad. Bland de exekutiva producenterna hittar vi Ridley Scott, som levandegjort en annan av Philip K. Dicks böcker på vita duken som regissör till filmen Blade Runner.
Serien är intressant – både ur perspektivet ”tänk om detta hade hänt”, men också genom att återge den rädsla som präglar en diktatur på alla nivåer och – därför – det stora mod som krävs för att kunna stå upp mot ett repressivt samhällssystem (oavsett ideologi),
Handlingen är förlagd till början av 1960-talet och de erövrade delarna av USA fordrar uniformerad militär personal: det finns också en militär spänning mellan Tyskland och Japan som supermakter i bräcklig allians. Därför har ovanligt stor möda lagts på ett realistiskt ordens- och medaljväsende till uniformerna utifrån en tänkt andra världskrigsseger för Tyskland och Japan 1947 med förlust för USA. I en välillustrerad artikel berättar faleristikern Peter Czink om hela processen. Intressant, eftersom det fordrar större kunskap och eftertanke än att göra som filmindustrin ofta gör när det kommer till faleristik: hitta på något helt nytt, helt fantastiskt – och helt overkligt.
(Den uppmärksamme hittar en liten svensk koppling – en pvpjtgb 9031 syns ibland, tillräckligt okänd för att kunna figurera som udda tysk jeep.)