Vad trendade anno 1748?

Över tid har jag samlat på mig en del 1700- och 1800-talstryck och jag återfann i dagarna Pehr Johan Höppeners doktorsavhandling vid Lunds universitet Ordinibus Equestribus, partem priorem från 14 december 1748. Ett guldkorn inropat på Tradera för en spottstyver…

Avhandlingsämnet tycks kopplat till de kungl. riddarordnarnas införande i början av 1748, eftersom arbetet innehåller en dedikation till arvfursten Gustaf (sedermera Gustaf III) samt till Carl Gustaf Tessin, som 1747 blev kanslipresident (”statsminister”) och då tog initiativ till ett svenskt ordensväsende där han själv 1748 blev ordenskansler. Avhandlingen var kanske ett försök att rida på ett populärt ämne för året, och möjligen delvis lyckosamt eftersom Höppener tycks ha haft beröring med Gustaf III senare i livet.

Avhandlingen är i sig intressant: på latin, innehåller de för tiden vanliga svenska och utländska källorna som figurerar i andra verk och beskriver riddar- och ordensväsendet med dess centrala ordnar – med flera svenska knorrar.

Ett urval ovan visar en dikt för de kungl. riddarordnarna, en beskrivning över hur herr Tyge slog Nils till riddare efter skärmytsling där ”han höll sig mycket väl”, men herr Tyge slog Nils ridderskapet tillbaka (en avdubbning!?) efter att ”han höll sig illa” vid en senare skärmytsling, en liten referens om de mindre Sankt Jakobs av svärdet orden samt Sankt Mikaels av vingen orden – och (kron)prins Adolf Fredrik som Riddare av kejs. Ryska Sankt Andreasorden: ett av skälen till att de svenska kungliga riddarordnarna införandes var för att förhindra att en svensk framtida kung bar arvfienden Rysslands främsta orden…

Kommer Belöningsreformens anno 2023 och åren härefter att se faleristiska akademiska arbeten, uppsatser om riddare och riddarordnar? Åtminstone jag håller tummarna för det. Det är äntligen dags för Ordinibus Equestribus, partem secundem.

Fotnot: När vi är inne på forskning kan det vara värt att nämna Linus Simings arbete från 2016 som visar att när direktörer i Sverige inte kunde få en ideell belöning i form av Vasaorden efter 1974, så blev belöningen i stället höjda direktörslöner; Orders of Merit and CEO Compensation: Evidence from a Natural Experiment.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.