För förtjänstfull insatser

https.kungligmajestatsorden.se finns förslagsblanketter så att alla svenska och utländska medborgare ska kunna lämna in förslag på svenska och utländska mottagare av dels de fem kungliga medaljerna (Serafimermedaljen, H. M. Konungens medalj, Medaljen Litteris et Artibus, Prins Eugen-medaljen och Prins Carl-medaljen), dels de kungl. riddarordnarna.

Möjligheten att föreslå svenska medborgare för de svenska kungl. riddarordnarna har inte funnits på nästan 50 år och är resultatet av den s.k. Belöningsreformen, som upphäver Ordensreformen som trädde i kraft 1 januari 1975.

Belöningsreformens förarbete skriver följande om förtjänstfulla insatser:

En förtjänstfull insats är en insats som går utöver det som kan förväntas inom det område där personen verkar oavsett vem personen ifråga är. En förtjänstfull insats innebär i många fall även någon form av personlig uppoffring av personen som utfört något. Det innebär en insats där en person utfört något för en annan person eller för samhället och för vilken samhället vill visa erkänsla. Förtjänstfulla insatser kan ske inom alla delar av samhället men har en sak gemensamt. De har lämnat ett varaktigt avtryck på samhället i stort, inom civilsamhället, offentlig eller privat verksamhet. Bland dessa insatser kan bl.a. framhållas insatser som innebär att de värden som framgår i våra grundlagar stärks.

En förtjänstfull insats kan utföras på det lokala eller regionala planet likväl som på nationell eller internationella nivå. En förtjänstfull insats utgör något som är av sådan art och har sådan koppling till det svenska samhället att den är värd att belönas på central nivå med någon av landets främsta utmärkelser för förtjänstfulla insatser. Dessa utmärkelser utgör ett yttre bevis på statens tacksamhet och uppskattning som reflekterar den belönade insatsens betydelse för samhället i stort.

SOU 2021:74 Ett modernt belöningssystem, de allmänna flaggdagarna och redovisningen av anslaget till hovet, s.81

Tonvikten på förtjänst ska ses som att statsmakterna velat bryta med den förläningspraxis som utvecklats från mitten av 1900-talet och som var lite för automatiserad och för statsanställda använde lönegrad som indikation på förtjänstfulla insatser – vilket möjligen därför kanske belönade mer av ”lång och trogen tjänst”.

Den som vill skriva ett ordens- eller medaljförslag som genererar framgång behöver – utifrån Belöningsreformens förarbete – särskilt lyfta fram vari det förtjänstfulla ligger. I en beredningsprocess går det ofta att hitta uppgifter om arbete, förtroendeuppdrag m.m. – men att kunna lyfta fram det exceptionella: där är förslagsställarens underlag avgörande för att nå framgång i förslaget till orden eller medalj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.