Källkritik

Det är förvånansvärt hur många som blir medlemmar i självutnämnda riddarordnar, erhåller titlar eller på annat sätt lierar sig med självutnämnda furstehus. Hur hade man kunnat undvika att göra samma misstag som ex. Pamela Andersson?

Det första man bör göra när man får ett erbjudande är att inte tappa huvudet inför bara det faktum att man blivit tillfrågad om man är intresserad av en orden eller en titel, utan att också kritiskt pröva om den är rimlig, rätt och äkta. Med internets genombrott är det faktiskt tämligen enkelt. Det räcker ofta med att googla runt tämligen lite innan man förstår om det är fråga om äkta eller påhitt.

Internetstiftelsen har sammanställt en rätt bra checklista för att pröva och värdera webbsidor, den eller de som står bakom. Genom den bör man kunna undvika att hamna i de självutnämnda riddarordnar som beskrivs på http://arnell.cc/ -> Oäkta riddarordnar i Sverige.

Viktigt att avrunda med är att alla kan göra ett misstag. Det finns gott om exempel på riddare i äkta riddarordnar som en gång av misstag hamnat i galen tunna, men som lämnat en självutnämnd riddarorden för att i stället lägga engagemanget i en äkta sådan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.