Kungl. Nordstjärneorden

bild: ur Löfström 1948 bild: ur Löfström 1948
Nordstjärnedräkten (-1844) Dräkt för ledamöter i andliga ståndet (-1844)

bild: ur Löfström 1948 bild: ur Löfström 1948

  • Nordstjärneordens kedja består av 12 femuddiga nordstjärnor i vitt och 11 par blåemaljerade ryggställda krönta ”F” för Fredrik I.
  • Nordstjärneordens band var ursprungligen svart, vilket får sin förklaring i Palmstedts/Tessins brev till Fredrik I, där man förklarar att bandet skall vara svart eftersom; ”det swarta är thet okunskapens mörker stiernans (Nordstjärnans) stråålar will genomlysa” och med inspiration från den franska S:t Mikaelsorden. Sedan 1975 har orden tyvärr ett blått band med två smala, gula band i ytterkant så att det ska synas att det är en svensk orden.
  • Nordstjärneordens tecken består av ett vitt malteserkors i emalj med kronor i korsvinklarna. I mitten finns på aversen en blå cirkel med en femuddig stjärna i vitt och texten ”Nescit Occasum” (den vet ingen nedgång) i cirkelns ytterkant och samma innehåll på reversen.
  • Nordstjärneordens storkorskraschan består av ett malteserkors i silver med strålknippen i korsvinklarna. I korsets mitt finns en femuddig stjärna i silver.

Svensk förtjänstorden och civil ämbetsmannaorden instiftad av Fredrik I den 23/2 1748 som belöning för ”medborgerliga förtjänster, för ämbets- eller tjänstemannagärningar, för vetenskaper, vittra, lärda och nyttiga arbeten samt för nya och gagneliga inrättningar”. Sedan konung Karl XI tid var nord-/polstjärnan symbolen för snille och intellekt, men även symbol för den svenske enväldige konungens person, ”Roi polaire” – samtida med den franske konung Ludvig XIV, ”Roi soleil”, solkonungen. Den har följande grader:

  1. Kommendör med stora korset (KmstkNO)
  2. Kommendör av första klass (KNO1kl)
  3. Kommendör (KNO)
  4. Riddare/Ledamot/av andliga ståndet av första klass (RNO1kl/LNO1kl)
  5. Riddare/Ledamot/av andliga ståndet (RNO/LNO)

Sedan 1975 utdelas den enbart till förtjänta utländska och statslösa medborgare samt kungahuset. Den tidigare RNO blev då RNO1kl och en ny värdighet, RNO med ordenstecken i silver i likhet med RSO och RVO instiftades. Till orden hör Nordstjärnemedaljen (NOGM), instiftad 1986.

Annonser

– on Orders, Decorations and Medals in Sweden

Nyfiken på

Journalistik, Transsylvanien och mycket mer!

Pilandsbloggen

Skamlös rip-off sedan 2008 f.Kr

Phaleristica

En sida om ordnar och medaljer

Heraldik

God heraldik behöver inte vara dyr!

Trond Norén Isaksen

- on Orders, Decorations and Medals in Sweden

medaljBlogg

Faleristik för folket!

Gröna stubben

- on Orders, Decorations and Medals in Sweden

Keysers Wapenbook

- on Orders, Decorations and Medals in Sweden

Wearing Your Medals Wrong

- on Orders, Decorations and Medals in Sweden

Under Wermlandsörnen

Tankar om det värmländska symbollandskapet

%d bloggare gillar detta: