OT: 5:e fickans hemlighet

Hur många har undrat vad den lilla femte fickan i jeansen är till för? Den är ju för liten för nycklar och för trång för mynt. Helt oanvändbar. Eller?

Jag insåg gåtans lösning själv för några år sedan när jag satt och läste om klockor: armbandsur fick sitt genombrott i samband med första världskriget, även om de började komma lite mot slutet av 1800-talet. Så före första världskriget användes fickur, men hur bar man fickur om man inte hade väst?

Svaret är förstås att man bar fickuret i byxfickan, antingen med kedja till närmaste hälla, eller med en kort bred kedja eller läderstropp som hängde ut. Jeansen tillkom under andra hälften av 1800-talet som arbetskläder. Jag gissar att man valt att lägga till en separat ficka för fickuret för att skydda det lite extra just eftersom det var arbetsbyxor. Den femte fickans hemlighet är alltså att det är en ficka för fickuret – och det är det få som vet idag.

7807753260_297bb13090Det är dock inte bara jeans som har en separat ficka: även chinos tillkom under 1800-talets andra del som militära arbetskläder och chinos har ibland en motsvarande ficka, i skarven mellan linningen och byxbenet på höger sida. Även vissa kostymbyxor har en sådan ficka.

Så varför inte använda den femte fickan som det var tänkt? För den som inte har ett fickur finns nya billiga quartzfickur att köpa på Internet för någon hundring. Annars kan man hitta äldre fickur på olika auktionssajter, om man inte redan har något.

2016-09-01 10.05.06Det är lite skönt på något sätt att ha fickur till jeans och inte bara till frack eller smoking: låta fickuret vara med både till vardag och fest. Låta det åter stå för tidmätning och inte som markör för något. Annat än ett lite skruvat ordningssinne, intresse för fickur och befrielsen att ha förstått den 5:e fickans hemlighet.