OT: Brevpapper

Brev och korrespondens sker allt oftare elektroniskt i dag. Men då och då uppstår behovet av att skicka fysiska brev. Visst är det tråkigt att då få en utskrift på vitt papper? Livlöst och opersonligt.

24036Ett alternativ är att välja ett papper med mer liv i. Det finns flera olika parametrar att utforska – vikt, textur, färg, för att ta några exempel. För egen del gillar jag vattenstämpel. Efter ett ha besökt Svenskt pappers butik (idag Antalis tryckmediacenter) på Birger Jarlsgatan 23 för snart tjugo år sedan, där det finns stora möjligheter att botanisera bland olika papper (inför bröllop till exempel), föll jag för elfenbensvitt antikrandat Sweden Bond 90 g/m2 och köpte de 100 första arken. För tio år sedan var jag inne och köpte ett paket med 500 ark som fortfarande har ett antal ark kvar. Vattenstämpeln är ”Sweden Bond” samt lilla riksvapnet och just det senaste är den lilla knorr som jag vill ha, eftersom jag då och då skriver brev till utländska mottagare. Inte lika arkivbeständigt som ”Svenskt arkiv” men syrafritt, så det håller länge.

Sweden Bond tillverkades fram till 2001 vid Tumba bruk, och hade även ”Tumba” som vattenstämpel under ”Sweden Bond”. Idag tillverkas Sweden Bond i Tumba via Tervakoski Oy i Finland.