OT: Skjortor

En av de vanligaste missarna för herrar, och en av de enklaste sakerna att åtgärda, är illa sittande skjortor. Det finns två delar: den ena delen handlar om hur man är skapt rent genetiskt. Den andra delen handlar om hur vikt och mått förändras över tid.

När Gud satte samman mig, så valde han XL-armar på en L-kropp. Och även om jag kan ta ett skämt, så gör det att jag aldrig kan köpa skjortor eller tröjor från ex. H&M. Valfrihet ska handla om något annat än om skjortan ska vara lagom i kroppen men för kort i ärmarna, eller om den ska vara lagom i ärmarna och ett tält för bålen med plats för en tjurnacke jag inte har.

Det man ska göra i min belägenhet är att hålla utkik efter skjortor som är sydda efter kragstorlek och sedan välja en sådan med extra lång ärm. Stenströms, Eton m.fl. har det – och det är värt att lägga pengar på en skjorta som är lite dyrare men håller längre. Tonårssonen har just övertagit en av mina Stenströmsskjortor från 90-talet, otroligt fint skick trots att den använts väl.

Men det finns andra problem, och det är t.ex. att man med stigande ålder och även vikt får trängre skjortor. Det glipar mellan knapparna över magen och det stramar i halsen (been there, done that). Då är inte lösningen att till slips ha översta knappen uppknäppt bakom åtdragen slipsknut. Att knäppa upp översta knappen fungerar bara för den som inte har slips alls eller för den som lättar på slipsen samtidigt och drar ner knuten, och det ska ske utifrån förutsättningen att skjortan passar från start.

Lösningen är enkel.

Gå till garderoben och plocka bort allt som inte längre passar. Spara, donera eller släng. Gå därefter till en butik, be om hjälp av en expedit, som tar mått. Prova, värdera, köp flera skjortor på en gång. Viktigt att notera, allt går att beställa i butiken från de större svenska tillverkarna. Om man vill ha en skjorta med modefärg/mönster med extralång ärm och dubbelmanschett för manschettknappar, så går det att ordna.

För den som har något tunnare plånbok finns det gott om butiker som Tailor Store på internet där man mäter sin kropp och sedan får skjortor uppsydda utifrån det till ett pris som motsvarar en eller två utekvällar. En av de mest välklädda personerna i min bekantskapskrets har handsydda italienska kostymer, men väljer skjortor från Tailor Store för att kunna bestämma passformen själv (tillsammans med prislappen då han nöter ut många). Det finns även möjlighet att mäta en egen välsittande skjorta och lägga in dess mått som förlaga till nya skjortor – just så gjorde jag för de två första skjortorna som jag beställde där.

Färger? I min garderob finns 3-4 vita skjortor och 2-3 ljusblåa som bas. Eftersom vitt och ljusblått passar med väldigt mycket (kostym, blazer, udda kavaj, tröjor) så är det bra att ha åtminstone någon vit och ljusblå skjorta, antal beroende på hur formellt klädd man vill/behöver vara. Eftersom modeskjortor ofta sys i XL/L/M/S-storlekar kan jag sällan hitta något som passar: det är inte så att jag är snobbig och därför ganska ofta har vit skjorta. Det är för att det är enklast att köpa till mina ap-armar, det är vad som produceras till butikshyllan i extra lång ärm för den som har svårt att ta sig tiden att göra en beställning. Ibland har man dock tur, och kan hitta modeskjortor med extra lång ärm direkt

Men de viktigaste är någonstans ändå passformen. En skjorta kan vara gräll, stilig, galen, smakfull, men den måste sitta bra. Oknäppt fungerar – men om skjortan ska vara knäppt, låt det inte bli för knäppt, om uttrycket tillåts…

10320551_10152104023791444_5028813936584759217_n

Inga kortärmade skjortor, utan uppkavlat. Som pappa.