Om mig

Jonas Arnell-Szurkos 20190430
Foto: Magnus Schultzberg 2019

Jag heter Jonas Arnell-Szurkos [suːrkɔʂ] och är bosatt i Stockholm. Född i Örebro, uppvuxen i Eskilstuna, med en filosofie kandidatexamen i didaktik från Stockholms universitet och en grundskollärarexamen från Linköpings universitet. På vardagarna är jag sedan 2019 huvudsakligen kanslichef för Svenska soldathemsförbundet. Läs mer på LinkedIn!

Bloggen är ett mer nyhetsmässigt komplement till webbplatsen http://arnell.cc/. Bägge är ett resultat av en yrkesskada – för någon som i grunden är lärare är nöjet att lära in inget jämfört med nöjet att lära ut: både bloggen och webbplatsen syftar till att ge lite fler personer möjlighet att bära rätt utmärkelser på rätt sätt och lära mer om ordnar och medaljer.

 • Skicka frågor och funderingar till jonar242 /a/ gmail.com

Varför jonar242? Som kårordförande för LUSIL, Lärarutbildningens studentkår i Linköpings och Norrköping, var jag år 1996 med och invigde den nya fakultetsoberoende datasalen ”Knuten” och öppnade ett mailkonto som en del av invigningen. Formeln för mailadresser var standardiserad: tre första bokstäverna i förnamnet, två första i efternamnet samt tre siffror. Siffrorna slogs fram med tre tiosidiga tärningar. Jag slog, plockade snabbt upp tärningarna och meddelade: 242. Tärningarna hade egentligen visat 343 men eftersom jag lyssnade mycket på den belgiska gruppen Front 242, så jag passade jag på att justera utfallet för att få en liten musikalisk referens. Ergo jonar242@… som jag även använt som alias m.m. sedan dess. Bl.a. låg ordenswebbplatsen initialt på hem.passagen.se/jonar242.

Min faleristiska tidslinje

Mitt faleristiska intresse började spira runt 1990: jag lånade de enda tre böckerna i ämnet på Eskilstuna statsbibliotek vilket satte djupa spår:

 • Europæiske ordner i farver (1966) av Poul Ohm Hieronymussen,
 • Ribbons and Medals: The World’s Military and Civil Awards (1974) av H. Taprell Dorling,
 • Ribbons of Orders, Decorations and Medals (1976) av Guido Rosignoli.

2019-08-27 08.03.23-1

Ett tidigt konkret resultat var jag tillsammans med en annan lärarstudent var involverad i att ta fram en bärbar medalj för 150-årsjubiléet av Lärarutbildningen i Linköping 1993, varav en mindre andel utdelades av dåvarande prefekten för Institutionen för Lärarutbildning (ILU), docent Folke Vernersson, till förtjänta lärarutbildare mm. och en större andel försåldes till studenter för bärande i studentikosa sammanhang.

1998 startade en webbplats som beskriver ordnar, dekorationer och medaljer i Sverige mer faktaorienterat och lexikalt, från 2003 på http://arnell.cc/.

1998-1999 initierade en e-postkampanj gentemot riksdagens ledamöter för att riva upp ordensreformen. Den ledde till att Inger Davidson (KD) motionerade i frågan, parallellt med Amanda Agestav och Magnus Jacobsson (KD). Året därefter utannonserades tio nya tjänster som politisk sekreterare i KD:s riksdagskansli: under anställningsintervjun som gjordes av Maria Larsson och Dan Kihlström, så kom de ihåg kampanjen: den visade att jag förstått något om hur riksdagen fungerar, vilket bidrog till att jag anställdes. KD motionerade om att riva upp ordensreformen på mina underlag 99-01, 04-07,  09-11 samt 2014, fram till överenskommelsen i riksdagen 2018. KD motionerade också om att motverka oäkta riddarordnar 2000 och 2005 på mina underlag.

2001 grundade tillsammans med en handfull faleristiskt intresserade personer Ridderliga sällskapet i Sverige. Det var en förening som var tänkt att driva hävandet av ordensreformen (d.v.s. en föregångare till Svenska ordensföreningen) samt vara en samlingspunkt för riddare av äkta riddarordnar (d.v.s. en föregångare till Chevaleriet). Jag var föreningens ordförande fram till 2003 då den dessvärre lades ned på grund av vikande intresse.

2002-2008 Svenska Heraldiska Föreningens Persevant för utmärkelser.

2004 tillfrågades av Guy Stair Sainty om jag ville skriva om de svenska kungl. riddarordarna och Carl XIII:s orden för ett bokprojekt, vilket blev Burke’s World Orders of Knighthood and Merit (2006). 

2006 skrev underlag till två skriftliga frågor i riksdagen vilka kristdemokratiska riksdagsledamöter skrev under, en om att uppmärksamma femtioårsminnet av Ungernrevolten, vilket tillsammans med andra insatser ledde till att jag blev utnämnd till hedersriddare Ungerska Vitézorden, och en om exilkonungen av Rwanda Kigeli V:s möjligheter att återvända till sitt land.

2007-2010 webbansvarig för Nordiska Malteserhjälpen.

2012 startade bloggen. 

2016 initiativtagare och medgrundare till samlingspunkten Chevaleriet för svenska medlemmar av riddarordnar i IKR:s (ICOC) register samt appendix. Syftet var att skapa en arena för riddare av olika riddarordnar att mötas över ordensgränserna.

2018 ordensamanuens vid Kungl. Maj:ts Orden samt medgrundare till Svenska Faleristiska Föreningen. 

2020 kommissionär i Internationella Kommissionen för Riddarordnar, IKR (ICOC) och ordförande för Svenska Faleristiska Föreningen.

Utmärkelser jag bär

Jag bär även mindre tjänstetecknet som tjänsteman vid KMO sedan 2018.

Därutöver har jag mottagit FSRHSM och ett antal utmärkelser från tidigare regerande furstehus från storkors till minnesmedaljer, vilka jag burit undantagsvis.

4 reaktioner till “Om mig”

 1. Jonas, hej!
  Kan du hjälpa mig? Jag skriver om en affärsman i Stockholm vid 1900-talets början som hette Allan Abenius. Enligt Svenska släkt-kalendern 1915-16 var han riddare av Franska Hederslegionorden. Jag skulle vilja veta varför. Han var tydligen också kommendör av en orden som förkortas Tun N I. Vad står förkortningen för?
  Hj h Björn S

  1. Det antyder att affärer med Frankrike, skulle jag säga. Möjligen att man kan kolla med http://www.legiondhonneur.fr/ och få mer information.

   Förkortningen ”TunNI” står för ”Tunisiska orden Nishan-Iftikhar”, ett mycket vackert ordenstecken, hade ett ex. av Officer av /…/ tidigare i min ägo: monogrammet i centrum på ordenstecknet varierar beroende på vem som var bey/pasha/kung av Tunisien och stormästare för orden. Se ex. http://www.royalark.net/Tunisia/orders.htm och http://www.emering.com/medals/tunisia/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: