Om mig

Foto: Marie-Therese Karlberg 2017
Jag heter Jonas Arnell-Szurkos [suːrkɔʂ] och är bosatt i Stockholm. Född i Örebro, uppvuxen i Eskilstuna, med en grundskollärarexamen 1-7 Ma/NO från Linköpings universitet, leg. lär., och en fil. kand.-examen i didaktik från Stockholms universitet. På vardagarna är jag huvudsakligen kanslichef för Svenska soldatemsförbundet.

Bloggen är ett mer nyhetsmässigt komplement till webbplatsen http://arnell.cc/. Bägge är ett resultat av en yrkesskada – för någon som i grunden är lärare är nöjet att lära in inget jämfört med nöjet att lära ut: både bloggen och webbplatsen syftar till att ge lite fler personer möjlighet att bära rätt utmärkelser på rätt sätt och lära mer om ordnar och medaljer.

 • Skicka frågor och funderingar till jonar242 /a/ gmail.com

2019-08-27 08.03.23-1Mitt faleristiska intresse började spira i slutet av 80-talet: ett första konkret resultat var jag tillsammans med en annan lärarstudent var involverad i att ta fram en bärbar medalj för 150-årsjubiléet av Lärarutbildningen i Linköping 1993, varav en mindre andel förlänades av dåvarande prefekten för Institutionen för Lärarutbildning (ILU), docent Folke Vernersson, till förtjänta lärarutbildare mm. och en större andel försåldes till studenter för bärande på studentoverall.

 • 1998 startade jag en webbplats som beskriver ordnar, dekorationer och medaljer i Sverige mer faktaorienterat och lexikalt, från 2003 på http://arnell.cc/.
 • 1999 ledde jag en e-postkampanj gentemot riksdagens ledamöter om att riva upp ordensreformen. Den ledde till att Inger Davidson (KD) motionerade i frågan. Året därefter utannonserades i klump tio nya tjänster som politisk sekreterare i KD:s riksdagskansli: under anställningsintervjun som gjordes av Maria Larsson och Dan Kihlström, så kom de ihåg kampanjen: den visade att jag förstått något om hur riksdagen fungerar, vilket bidrog till att jag anställdes. Därefter motionerade KD om att riva upp ordensreformen på mina underlag 2000-01, 2004-07,  2009-11 samt 2014, fram till överenskommelsen i riksdagen 2018.
 • 2001 grundade jag och en handfull faleristiskt intresserade personer Ridderliga sällskapet i Sverige. Det var en förening som var tänkt att driva hävandet av ordensreformen (m.a.o. en föregångare till Svenska ordensföreningen) samt vara en samlingspunkt för riddare av äkta riddarordnar. Jag var föreningens ordförande fram till 2003 då den dessvärre lades ned på grund av vikande intresse.
 • 2002 utnämnd till Svenska Heraldiska Föreningens Persevant för utmärkelser vilket jag var till 2008.
 • 2004 tillfrågades jag av Guy Stair Sainty om jag ville skriva om de svenska kungl. riddarordarna och Carl XIII:s orden för ett bokprojekt, vilket blev Burke’s World Orders of Knighthood and Merit (2006). 
 • Under 2006 skrev jag underlag till en skriftlig fråga, vilket tillsammans med andra insatser ledde till att jag utnämndes till hedersriddare i Ungerska Vitézorden. Jag var webbansvarig 2006-2008 och byggde under 2006 ny internationell webbplats för Ungerska Vitézorden. Jag var även vitézi hadnagy (ordförande, bokstavligen ”riddarnas löjtnant”) för Ungerska Vitézorden i Sverige 2006-2013. Byggde också webbplats för det svenska ståthållarskapet av Påvliga Heliga gravens riddarorden, därefter webbansvarig 2006–2010.
 • 2007 blev jag webbansvarig för Nordiska Malteserhjälpen, vilket jag var till 2010.
 • 2012 startade jag bloggen. 
 • År 2016 var jag initiativtagare och medgrundare till samlingspunkten Chevaleriet för svenska medlemmar av riddarordnar i ICOC:s register samt appendix. Syftet var att skapa en arena för riddare av olika riddarordnar att mötas över ordensgränserna.
 • År 2018 var jag medgrundare till Svenska Faleristiska Föreningen och valdes till föreningens förste revisor.

Varför jonar242? Som kårordförande för Lärarutbildningens studentkår vid Linköpings universitet var jag år 1996 med och invigde den nya fakultetsoberoende datasalen ”Knuten” och öppnade ett mailkonto som en del av invigningen. Formeln för mailadresser var standardiserad: tre första bokstäverna i förnamnet, två första i efternamnet samt tre siffror. Siffrorna slogs fram med tre tiosidiga tärningar. Jag slog, plockade snabbt upp tärningarna och meddelade: 242. Tärningarna hade egentligen visat 343 men eftersom jag lyssnade mycket på den belgiska gruppen Front 242, så jag passade jag på att justera utfallet för att få en liten musikalisk referens. Ergo jonar242@… som jag även använt som alias m.m. sedan dess. Bl.a. låg ordenswebbplatsen initialt på hem.passagen.se/jonar242.

Utmärkelser i urval

Därutöver har jag mottagit allt mellan storkors och minnesmedaljer från tidigare regerande furstehus. Och Östgöta nations i Linköping medalj i guld, för kalligrafi på försättsbladet till nationens liggare samt inskrivning av studenter. 😉

4 reaktioner till “Om mig”

 1. Jonas, hej!
  Kan du hjälpa mig? Jag skriver om en affärsman i Stockholm vid 1900-talets början som hette Allan Abenius. Enligt Svenska släkt-kalendern 1915-16 var han riddare av Franska Hederslegionorden. Jag skulle vilja veta varför. Han var tydligen också kommendör av en orden som förkortas Tun N I. Vad står förkortningen för?
  Hj h Björn S

  1. Det antyder att affärer med Frankrike, skulle jag säga. Möjligen att man kan kolla med http://www.legiondhonneur.fr/ och få mer information.

   Förkortningen ”TunNI” står för ”Tunisiska orden Nishan-Iftikhar”, ett mycket vackert ordenstecken, hade ett ex. av Officer av /…/ tidigare i min ägo: monogrammet i centrum på ordenstecknet varierar beroende på vem som var bey/pasha/kung av Tunisien och stormästare för orden. Se ex. http://www.royalark.net/Tunisia/orders.htm och http://www.emering.com/medals/tunisia/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nyfiken på

Journalistik, Transsylvanien och mycket mer!

Pilandsbloggen

Skamlös rip-off sedan 2008 f.Kr

Phaleristica

En sida om ordnar och medaljer

Heraldik

God heraldik behöver inte vara dyr!

medaljBlogg

Faleristik för folket!

Under Wermlandsörnen

Tankar om det värmländska symbollandskapet

%d bloggare gillar detta: