Om mig

img_6756Jag heter Jonas Arnell-Szurkos [‘suːrkɔʂ] (‘sorkåsh) och är bosatt i Stockholm.

Född i Örebro, uppvuxen i Eskilstuna, med en filosofie kandidatexamen från Stockholms universitet och leg. lär. med en grundskollärarexamen från Linköpings universitet.

Gift med Enikö f. Szurkos, bor i Villa Svenstorp i Älvsjö med två barn och två bonustonåringar, husse till veteterriern Hedi och halv-Maine coon-katten Marley. Därutöver finns två vuxna utflyttade barn och ett utflyttat bonusbarn. På vardagarna är jag för närvarande huvudsakligen biträdande generalsekreterare tillika kanslichef för Svenska soldathemsförbundet. Läs mer på min LinkedIn!

Bloggen är ett komplement till webbplatsen http://arnell.cc/. Bägge är ett resultat av en yrkesskada – för någon som i grunden är lärare är nöjet att lära in inget jämfört med nöjet att lära ut: både bloggen och webbplatsen syftar till att ge lite fler personer möjlighet att bära rätt utmärkelser på rätt sätt och lära mer om ordnar och medaljer.

 • Skicka frågor och funderingar till jonar242 /a/ hotmail.com

Varför jonar242? Som kårordförande för LUSIL, Lärarutbildningens studentkår i Linköpings och Norrköping, var jag år 1996 med och invigde den nya fakultetsoberoende datasalen ”Knuten” och öppnade ett mailkonto som en del av invigningen. Formeln för mailadresser var standardiserad: tre första bokstäverna i förnamnet, två första i efternamnet samt tre siffror. Siffrorna slogs fram med tre tiosidiga tärningar. Jag slog, plockade snabbt upp tärningarna och meddelade: 242. Tärningarna hade egentligen visat 343 men eftersom jag lyssnade mycket på den belgiska gruppen Front 242, så jag passade jag på att justera utfallet för att få en liten musikalisk referens. Ergo jonar242@… som jag även använt som alias m.m. sedan dess. Bl.a. låg ordenswebbplatsen initialt på hem.passagen.se/jonar242.

Min faleristiska tidslinje

2014-12-07 12.39.32 (kopia)Jag har varit intresserad av riddare sedan barnsben, men mitt mer faleristiska intresse började spira runt 1990: jag lånade de enda tre böckerna i ämnet på Eskilstuna statsbibliotek vilket lade grunden för mitt intresse:

 • Orders, medals and decorations of Britain and Europe in colour (1967) av Poul Ohm Hieronymussen,
 • Ribbons and Medals: The World’s Military and Civil Awards (1974) av H. Taprell Dorling,
 • Ribbons of Orders, Decorations and Medals (1976) av Guido Rosignoli.

2019-08-27 08.03.23-1

1993
Ett tidigt konkret resultat var att jag tillsammans med en annan lärarstudent var involverad i att ta fram en bärbar medalj för Lärarutbildningens i Linköping 150-årsjubileum, varav en mindre andel utdelades av dåvarande prefekten för Institutionen för Lärarutbildning (ILU), docent Folke Vernersson, till förtjänta lärarutbildare mm. och en större andel försåldes till studenter för bärande i studentikosa sammanhang.

1998
Startade en webbplats som beskriver ordnar, dekorationer och medaljer i Sverige samt ordenssällskap i Sverige med kringliggande ämnen, sedan 2003 på http://arnell.cc/.

1999
Initierade en e-postkampanj gentemot riksdagens ledamöter för att riva upp ordensreformen. Den ledde till att Kristdemokraterna första gången motionerade om ordensreformen: dels genom Inger Davidson, dels genom Amanda Agestav och Magnus Jacobsson. Året därefter utannonserades tio nya tjänster som politisk sekreterare i KD:s riksdagskansli: under anställningsintervjuerna som gjordes av Maria Larsson och Dan Kihlström, så kom de ihåg kampanjen: den visade att jag förstått något om hur riksdagen fungerar, vilket – utöver arbetsprover – bidrog till att jag anställdes som politisk sekreterare för bl.a. Maria och Dan. KD motionerade om att riva upp ordensreformen på mina underlag 1999-2001, 2004-07,  2009-11 samt 2014, fram till överenskommelsen i riksdagen 2018. KD motionerade också om att motverka oäkta riddarordnar 2000 och 2005 på mina underlag.

2001
Grundade tillsammans med en handfull faleristiskt intresserade personer Ridderliga sällskapet i Sverige. Det var en förening som var tänkt att driva hävandet av ordensreformen (d.v.s. en föregångare till Svenska ordensföreningen) samt vara en samlingspunkt för riddare av äkta riddarordnar (d.v.s. en föregångare till Chevaleriet). Jag var föreningens ordförande fram till 2003 då den dessvärre lades ned på grund av vikande intresse. Tiden var inte föreningen mogen.

2002
Utsedd till Svenska Heraldiska Föreningens Persevant för utmärkelser och kontaktperson för föreningens faleristska avdelning, vilket jag var till 2008.

2020-05-25 17.55.13

Häroldskollegiet inom Svenska Heraldiska Föreningen. Bild: Thomas Falk

2003
Började diskutera faleristik på  rec.heraldryskalman.nu samt forum.soldf.com.

2004
Började diskutera faleristik på Historiskt Samlarforum fram till forumet stängde 2017.
Tillfrågades av Guy Stair Sainty om jag ville skriva om de svenska kungl. riddarordarna och Kungl. Carl XIII:s orden för ett bokprojekt, vilket blev det kritikerrosade tvåbandsverket Burke’s World Orders of Knighthood and Merit (2006) med bidrag från faleristiker från hela världen.
Började diskutera faleristik i en undergrupp på SHF:s äldre forum Heraldica fram till forumet stängde 2014.

2006
Våren 2006 var jag projektledare i Nordiska Malteserhjälpen för ett projekt att besöka äldre och ensamma i S:ta Eugenia församling.
Byggde webbplats för Ungerska Vitézorden och var webbansvarig till 2008.
Byggde webbplats för Påvliga Heliga gravens orden – Ståthållarskapet Sverige och var webbansvarig till 2010.

2007
Byggde webbplats för Nordiska Malteserhjälpen och var webbansvarig till 2010.

2008
Började bidra till den år 2006 etablerade ordens- och medaljdatabasen medalj.nu.
Konferensbidrag From the Seraphim Guild to Orders of St John Aid Societies under konferensen Pro Bono Europae: Christian Caritative Mission and Chivalric Tradition in Today’s Europe arrangerat av Åbo universitet och Paneuropeiska unionens finska avdelning.

2009
Byggd webbplats för svenska rektoratet av kungahuset av Georgien och var webbansvarig till och med 2017.

2010
Byggde webbplats för Skandinaviska Associationen av Suveräna Malteserorden och var webbansvarig under 2010.

2011
Administratör och sakkunnig i medaljärenden på medalj.nu, vilket jag var fram tills dess att databasen dessvärre var tvungen att stänga ner i slutet av 2019.

2012
Startade bloggen.
Övertog administratörskap för Facebookgruppen World Orders of Knighthood and Merit för medlemmar av statsordnar och riddarordnar i ICOC:s register med appendix, vilket jag var till 2014.

2013
Förläste på temat Nordens ordensheraldik i internationell jämförelse under Heraldik och ordnar. Symposium i Kungl. Maj:ts Ordens regi.

2015
Började diskutera faleristik i en undergrupp på SHF:s nyare forum Heraldica, fram till den ersattes av SHF:s Facebookgrupp 2020.
Byggde webbplats och var webbansvarig för Kungl. Brödraskapet av Kungl. Portugisiska Sankt Mikaelorden, vilket jag var till och med 2017.
Inför Svenska Heraldiska Föreningens 40-årsjubileum gav förslaget att föreningen skulle använda sig av Kungl. Patriotiska sällskapets medaljer för längre förtroendeuppdrag, vilket blev beslutat.

2016
Initiativtagare och medgrundare till samlingspunkten Chevaleriet för svenska medlemmar av riddarordnar i IKR:s (ICOC) register samt appendix. Syftet var att skapa en arena för riddare av olika riddarordnar att mötas över ordensgränserna. Administratör till 2020.

2017
En av tre initiativtagare till Svenska Faleristiska Föreningen.

2018
Ordensamanuens vid Kungl. Maj:ts Orden.
Revisor för Svenska Faleristiska Föreningen till 2019.

2019
Föreläste på temat Äkta och oäkta riddarordnar för kungl. Portugisiska Sankt Mikaelsorden i Sverge på Militärsällskapet.

2020
soldatMedlem i Internationella Kommissionen för Riddarordnar, IKR (ICOC).
Ordförande för Svenska Faleristiska Föreningen.
Tog fram medaljstadgar och medalj för Svenska soldathemsförbundet (SSHFGM/SM) efter initiativ från styrelseledamoten, batförv AJB Rickard Skiöld, vilka fastställdes av förbundsstyrelsen.

2021
Revisor för Svenska Faleristiska Föreningen, vilket jag är fortsatt.

6 tankar på “Om mig

 1. Jonas, hej!
  Kan du hjälpa mig? Jag skriver om en affärsman i Stockholm vid 1900-talets början som hette Allan Abenius. Enligt Svenska släkt-kalendern 1915-16 var han riddare av Franska Hederslegionorden. Jag skulle vilja veta varför. Han var tydligen också kommendör av en orden som förkortas Tun N I. Vad står förkortningen för?
  Hj h Björn S

 2. Hej Jonas
  Läste din förträffliga redogörelse över Gymnasie och studentordnar i Lund! Där nämner du herrorden Arne Ankas Adepter som grundades på Lunds Nation hösten 1994. Grundare var precis som du skriver Niklas Truedsson, Anders Dahlin. Samt även Henrik Andersson ( Lunds Nations dåvarande Qurator). Om du har möjlighet så uppdatera gärna texten ang grundare och lägg till Henrik Andersson

  Bästa hälsningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.